Robert Herjavec: “Ko ustanovite podjetje, poti nazaj več ni”

Robert Herjavec, ki ga večina izmed nas pozna kot enega izmed investitorjev v resničnostnem šovu Shark Tank, je za mlade poslovneže pripravil 10 koristnih nasvetov, za katere upa, da jih bodo usmerili na pravo pot v burnem podjetniškem svetu.
Robert Herjavec: "Ko ustanovite podjetje, poti nazaj več ni"

Robert Herjavec: “Ko ustanovite podjetje, poti nazaj več ni” (Vir slike: tuningpp.com)

Nasvet št. 1: Zaupajte vase in v svoj posel.

Na svoji podjetniški poti boste srečali veliko ljudi, ki v vaši poslovni ideji ne bodo videli smisla in vam bodo to tudi jasno povedali. A Herjavec pravi, da morate, seveda po tem, ko ste preverili svoje poslovne ideje na tržišču, zaupati vase in kljub obkroženosti z dvomljivci vztrajati. “Ko se enkrat odločite in ustanovite podjetje, potem ni več poti nazaj. Preostane vam le še to, da zaupate vase in v svojo idejo,” pravi.

Nasvet št. 2: Izdelajte tržno analizo.

Še preden se podate v uresničevanje svoje poslovne ideje, napravite dober preizkus tržišča. Ugotovite, ali obstajajo ljudje, ki bodo nad vašim produktom dovolj navdušeni, da bodo zanj pripravljeni odšteti denar. Ne sprašujte sorodnikov in prijateljev – ti namreč ne predstavljajo vaše ciljne publike. Raje obiščite potencialne kupce in jih poskusite prepričati v prednaročilo. 

Nasvet št. 3: Ne verjemite vsega vsakomur. 

Hitro boste ugotovili, da večina ljudi zgolj veliko obljublja in naredi malo. To pomeni, da morate testirati prav vse, kar slišite. Ste dobili odlično ponudbo za investicijo v vaše podjetje? Ali pa ste dobili veliko ustno naročilo novega kupca? Ne čakajte, raje se takoj podajte v akcijo in poskusite dobiti podpis, ki vam bo zagotovil posel. 

Nasvet št. 4: Pripravite se na najhujše.

Preden se podate v podjetništvo, se morate zavedati, da stvari ne bodo vedno tekle tako, kot ste si zamislili. “Slej ko prej boste zapadli v slabo situacijo, ki pa se bo kasneje najverjetneje še precej zaostrila,” je prepričan izkušeni Herjavec. Zato svetuje, da bodite pripravljeni na najhujšo možno situacijo, ki si jo lahko zamislite. Če boste imeli pripravljen načrt za rešitev, bodo vaše možnosti za uspeh veliko večje. 

Nasvet št. 5: Bodite hitrejši od konkurence.

Ukrepajte hitro – zares hitro. “Če ste majhni, lahko konkurenco premagate le s hitrostjo,” meni Herjavec. Agilnost in odzivnost sta namreč lastnosti, ki odlikujeta majhna podjetja, kar lahko vi kot mali podjetnik izkoristite v svoj prid. Učite se od svojih strank, spoštujte njihovo mnenje in ga implementirajte v svoje poslovne procese. In kasneje, ko bo vaše podjetje zrastlo, poskušajte za vsako ceno ohraniti to agilnost in odzivnost.

Naučite se uspešnih metod razvoja ideje na MP šoli >>

Nasvet št. 6: Pripravite se na maraton.

Kljub temu, da Herjavec sam sebe ne označuje za tekača na dolge proge, pa je sam vsaj dvakrat že spoznal, da je podjetništvo pravzaprav maraton. “Sprva je potrebno delovati hitro in odločno, kasneje, ko se pojavi odlična poslovna priložnost, pa se je potrebno nekoliko umiriti in stvari opraviti kvalitetno ter brez napak.

Nasvet št. 7: Vedno iščite nove poslovne priložnosti.

Kot podjetnik se nikoli ne boste smeli zadovoljiti z že uresničenimi poslovnimi priložnostmi, temveč boste vedno morali iskati nove in nove priložnosti. “Temelj za vsako uspešno in rastoče podjetje so nove stranke,” zagotavlja Herjavec. In poziva, da se čimprej odpravite na lov.

Nasvet št. 8: Podjetje bo vedno moralo biti na prvem mestu.

Podjetje je živa in hitro se spreminjajoča stvar, ki potrebuje veliko nege in skrbi. Ne delajte si utvar, da boste lahko obdržali dosedanji stil življenja, ob tem pa vodili še podjetje. “Če se bo vaše podjetje znašlo v težavah, boste morali pustiti vse osebne opravke in se v celoti posvetiti svoji novi službi,” opozarja Herjavec. Ste pripravljeni na to?

Nasvet št. 9: Pripravite se na zahtevnost panoge.

Podjetništvo je izjemno zahtevna panoga in le redkim uspe. Še preden vstopite v podjetništvo se zato vprašajte: ali ste pripravljeni storiti vse, da bi se izkazali kot podjetnik? Ste pripravljeni žrtvovati svoj čas, družino, prijatelje, hobije, pravzaprav celotno dotedanje življenje? Herjavec namreč pravi, da se lahko zgodi prav to. 

Nasvet št. 10: Pomemben je pristop. 

V življenju ponavadi dobite le eno priložnost. Če se odločite, da jo sprejmete, se v to podajte z dušo in srcem. Delajte trdo in pošteno, pri tem pa se skušajte čimbolj zabavati. In nikoli ne pozabite sanjati,” je svojih 10 nasvetov za mlade podjetnike zaokrožil Herjavec.

Vir: Entrepreneur.com

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje