Roboti nadomeščajo delovno silo

Japonska ima za razliko od manj razvitih držav problem pomanjkanja delovne sile. Pomanjkanje tradicionalne delovne sile tako v čedalje večji meri rešujejo roboti, ki v zadnjih letih doživljajo nagel razvoj.
Roboti nadomeščajo delovno silo

Primer čistilnega robota RFS1.

Na Japonskem bi v prihodnosti roboti lahko zamenjali 3,5 milijona zaposlenih in s tem nadomestili del primanjkljaja delovne sile. Do leta 2030 naj bi se namreč delovno aktivna populacija na Japonskem skrčila za 16 odstotkov, število starejših pa bo še vedno naraščalo. Država nima tradicije priseljevanja in javnost debati o tej temi ni naklonjena.

Roboti bi lahko delno opravljali naloge kot so čiščenje, pomoč starejšim, gospodinjska opravila in varstvo otrok. Japonska bi lahko tako na primer do leta 2025 prihranila 21 milijard dolarjev, če bi namesto medicinskih sester zdravstveno stanje starejših nadzorovali roboti.

Trenutno se Japonska poleg pomanjkanja delovne sile spopada še s podaljševanjem delovne dobe, gradnjo vrtcev in s planiranjem višjih kvot za tuje delavce. Vendar stopnja rodnosti znaša le 1,3 otroka na žensko, do leta 2055 pa naj bi bilo kar 40 odstotkov populacije starejše od 65 let. Takao Kobayashi iz omenjene fundacije zatrjuje, da so roboti nujno potrebni za ublažitev posledic tega trenda. Najprej pa bo potrebno še nadgraditi njihove funkcije in spremeniti človeške predsodke do robotov.

Vir: Reuters

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje