Roboti nadomeščajo delovno silo

Japonska ima za razliko od manj razvitih držav problem pomanjkanja delovne sile. Pomanjkanje tradicionalne delovne sile tako v čedalje večji meri rešujejo roboti, ki v zadnjih letih doživljajo nagel razvoj.
Roboti nadomeščajo delovno silo

Primer čistilnega robota RFS1.

Na Japonskem bi v prihodnosti roboti lahko zamenjali 3,5 milijona zaposlenih in s tem nadomestili del primanjkljaja delovne sile. Do leta 2030 naj bi se namreč delovno aktivna populacija na Japonskem skrčila za 16 odstotkov, število starejših pa bo še vedno naraščalo. Država nima tradicije priseljevanja in javnost debati o tej temi ni naklonjena.

Roboti bi lahko delno opravljali naloge kot so čiščenje, pomoč starejšim, gospodinjska opravila in varstvo otrok. Japonska bi lahko tako na primer do leta 2025 prihranila 21 milijard dolarjev, če bi namesto medicinskih sester zdravstveno stanje starejših nadzorovali roboti.

Trenutno se Japonska poleg pomanjkanja delovne sile spopada še s podaljševanjem delovne dobe, gradnjo vrtcev in s planiranjem višjih kvot za tuje delavce. Vendar stopnja rodnosti znaša le 1,3 otroka na žensko, do leta 2055 pa naj bi bilo kar 40 odstotkov populacije starejše od 65 let. Takao Kobayashi iz omenjene fundacije zatrjuje, da so roboti nujno potrebni za ublažitev posledic tega trenda. Najprej pa bo potrebno še nadgraditi njihove funkcije in spremeniti človeške predsodke do robotov.

Vir: Reuters

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje