S spodnjimi nasveti postanite samozavesten govorec

Avtor Maja Borštnik — 11.03.2016
Komentiraj!
Se še spominjate svojega prvega nastopa pred množico gledalcev? Najverjetneje imate v spominu predvsem potne dlani in tresoč glas. Nič čudnega, saj javno nastopanje predstavlja trn v peti marsikaterega človeka.
S spodnjimi nasveti postanite samozavesten govorec

S spodnjimi nasveti postanite samozavesten govorec (Vir slike: Pixabay.com)

Toda ni potrebno, da vas prihajajoči nastop, ki ga boste morali opraviti pred množico gledalcev, vrže iz tira. Z upoštevanjem nasvetov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, lahko poskrbite, da bo vaš javni nastop zanimiv in kvaliteten ter da bodo poslušalci komaj čakali, da se lahko udeležijo vašega naslednjega govora. 

1. nasvet: izobrazite se o tematiki javnega nastopanja

Vsaka dodatna informacija, ki jo prejmete na temo javnega nastopanja, pa naj bo to preko branja literature, ogledovanja videoposnetkov na Youtube ali pa preko obiskovanja različnih tečajev, se lahko izkaže za koristno, ko boste naslednjič stali pred množico ljudi. Raziščite različne tehnike sproščanja, ugotovite, kakšne trike uporabljajo najboljši govorci, spoznajte, katero oblačilo vas bo napravilo še bolj kredibilne na odru in vam tako povečalo samozavest. 

 2. nasvet: poskrbite za ustrezno predpripravo na javen nastop

Tudi najbolj izkušeni govorci, ki imajo za seboj že več 100 nastopov, nikoli ne izpustijo predpriprav. Ne glede na to, da se na tematiko morda dobro spoznate, je nujno, da si pred nastopom pripravite vsaj nekaj iztočnic, na podlagi katerih boste osnovali svoj govor. Trema pred množico vas lahko namreč zmoti, pri tem pa vam iztočnice, napisane na papirju ali na PPT predstavitvi, lahko dajo potreben zagon za nadaljevanje.

3. nasvet: vadite, pri tem pa naj vas nekdo nadzoruje

Več kot boste govorili pred drugimi ljudmi, lažje vam bo. Z glasnim izgovarjanjem besed boste pridobivali na jasnosti izražanja, v kolikor pa boste to počeli še ob prisotnosti neke druge osebe, boste še dodatno izboljšali svoj občutek sramežljivosti in nesamozavesti. Vsaj za začetek je dobro, da si najemete trenerja javnega nastopanja. Ta vam bo najprej pokazal nekaj preprostih vaj za ogrevanje glasu, nato pa vam razkril vse skrivnosti do močnejšega glasu. 

Vabimo vas na delavnico: Trening javnega nastopanja 
Datum: 6.4., 13.4. in 20.4. 2016 od 17:00 do 19:30 (delavnica skupno vsebuje 3 srečanja!)
Kraj: Center Sonček
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Želite biti obveščeni o novih datumih in prejemati informativne e-vsebine? Prijavite se tukaj >>

Prijavi se na e-novice!