S tehnologijo v dodatne ure dela

Pew Internet in American Life Project sta opravila študijo o uporabi modernih komunikacijskih sredstev in njihovem vplivu na delo. Razkrila je predvsem mešane občutke delavcev in njihovo ne zavedanje se realne sitacije.
S tehnologijo v dodatne ure dela

Zaposleni se včasih le stežka odtrgajo od dela zaradi neprestanega preverjanja elektronske pošte.

V raziskavi je sodelovalo 2,134 odraslih, katerih je 96 odstotkov pritrdilno odgovorilo na vprašanje ali uporabljajo pri delu e-pošto, internet ali telefon. 80 odstotkov jih je zatrdilo, da je ta tehnologija izboljšala njihove delovne zmožnosti in 58 odstotkov jih je menilo, da imajo z uporabo teh aparatov več kontrole nad delom, ki ga opravljajo. Ampak tudi 46 odstotkov jih je priznalo, da z uporabo teh pripomočkov, narašča potreba po daljšem delovnem času in še več je takšnih, ki se težko odklopijo od dela, ko bi že lahko odšli.

Polovica vprašanih, ki so zaposleni in uporabljajo e-pošto pri delu priznavajo, da pogosto preverjajo pošto s službenega e-naslova tudi med vikendom in na dopustu. Na podlagi raziskav pa število takšnih iz leta v leto strmo narašča. Za to so v velikem odstotku krivi brezžični e-poštni odjemalci kot BlackBerry mobilniki, s katerimi je dostop preprost in dosegljiv na vsakem koraku. Preverjanje službene elektronske pošte izven delovnega časa pa se povezuje predvsem s položajem delovnega mesta, saj naj bi tisti z letnim zaslužkom več kot 50,000 evrov, to delali skoraj brez izjeme. Prav tako so ugotovili razlike med tistimi, ki delajo v manjših podjetjih in tistimi, ki so zaposleni v večjih družbah, saj slednji so tako rekoč ves čas na delu, ne glede na to kje se nahajajo.

 

Na splošno pa zaposleni nimajo pravega občutka ali jim moderna tehnologija olajšuje ali povečuje količino dela. Nekatere študije kažejo, da ljudje v zadnjih dveh desetletjih delajo enako časa, ta študija pa je pokazala, da jih precej več meni da sedaj delajo več časa kot prej, ne zanikajo pa pozitivnih lastnosti teh pripomočkov.

 

Vir: Yahoo

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje