S tehnologijo v dodatne ure dela

Avtor — 25.09.2008
Pew Internet in American Life Project sta opravila študijo o uporabi modernih komunikacijskih sredstev in njihovem vplivu na delo. Razkrila je predvsem mešane občutke delavcev in njihovo ne zavedanje se realne sitacije.
S tehnologijo v dodatne ure dela

Zaposleni se včasih le stežka odtrgajo od dela zaradi neprestanega preverjanja elektronske pošte.

V raziskavi je sodelovalo 2,134 odraslih, katerih je 96 odstotkov pritrdilno odgovorilo na vprašanje ali uporabljajo pri delu e-pošto, internet ali telefon. 80 odstotkov jih je zatrdilo, da je ta tehnologija izboljšala njihove delovne zmožnosti in 58 odstotkov jih je menilo, da imajo z uporabo teh aparatov več kontrole nad delom, ki ga opravljajo. Ampak tudi 46 odstotkov jih je priznalo, da z uporabo teh pripomočkov, narašča potreba po daljšem delovnem času in še več je takšnih, ki se težko odklopijo od dela, ko bi že lahko odšli.

Polovica vprašanih, ki so zaposleni in uporabljajo e-pošto pri delu priznavajo, da pogosto preverjajo pošto s službenega e-naslova tudi med vikendom in na dopustu. Na podlagi raziskav pa število takšnih iz leta v leto strmo narašča. Za to so v velikem odstotku krivi brezžični e-poštni odjemalci kot BlackBerry mobilniki, s katerimi je dostop preprost in dosegljiv na vsakem koraku. Preverjanje službene elektronske pošte izven delovnega časa pa se povezuje predvsem s položajem delovnega mesta, saj naj bi tisti z letnim zaslužkom več kot 50,000 evrov, to delali skoraj brez izjeme. Prav tako so ugotovili razlike med tistimi, ki delajo v manjših podjetjih in tistimi, ki so zaposleni v večjih družbah, saj slednji so tako rekoč ves čas na delu, ne glede na to kje se nahajajo.

 

Na splošno pa zaposleni nimajo pravega občutka ali jim moderna tehnologija olajšuje ali povečuje količino dela. Nekatere študije kažejo, da ljudje v zadnjih dveh desetletjih delajo enako časa, ta študija pa je pokazala, da jih precej več meni da sedaj delajo več časa kot prej, ne zanikajo pa pozitivnih lastnosti teh pripomočkov.

 

Vir: Yahoo

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje