Samostojni podjetniki v cestnem prometu

Pod drobnogled smo vzeli konkreten primer, na katerega se navezuje Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških (ZP-1G), ki je pričel veljati 13. marca letos. Vpogled v pravila in morebitno kršitev le-teh je koristen za vse prometne udeležence.
Samostojni podjetniki v cestnem prometu

Samostojni podjetniki v cestnem prometu (slika: sxc.hu).

Primer, ki ga obravnavamo spodaj, pride v poštev za podjetnike, ki opravljajo dejavnost, povezano s prevozi v cestnem prometu, po drugi strani pa je vpogled v pravila in njihovo morebitno kršitev koristen za vse prometne udeležence.

Poudarimo, da je samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja svojo dejavnost (v nadaljevanju: samostojni podjetnik) odgovoren, če je bil prekršek storjen v njegovem imenu, na njegov račun ali v njegovo korist oziroma z njegovimi sredstvi, torej ga storilec ni storil v svojo korist, čeprav med opravljanjem nalog pri tej osebi. Če samostojni podjetnik dokaže, da je bil prekršek storjen z namenom škodovanja njemu ali z zavestnim kršenjem pogodbe, na podlagi katere zanj storilec opravlja delo, ali s kršenjem navodil podjetnika, ki je v okviru dolžnega nadzorstva sicer storil vse, da do prekrška ne bi prišlo, je podjetnikova odgovornost izključena.

Zagotavljanje varnosti ali nemotenega poteka cestnega prometa

Z globo 300 EUR se kaznuje prekršek samostojnega podjetnika, katerega voznik ravna v nasprotju z odredbo o omejitvi ali prepovedi prometa, odgovorna oseba pa z globo 300 EUR. 6.000 EUR bo odštel samostojni podjetnik, ki ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje vremenske razmere, v katerih velja z znakom označena izrecna odredba in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil; globa za odgovorno osebo: 600 EUR.

Zimska oprema za motorna in priklopna vozila

Če samostojni podjetnik pozimi ali v zimskih razmerah motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu nima opremljenih s predpisano zimsko opremo, bo za takšen prekršek »lažji« za 1.200 EUR, odgovorna oseba za 120 EUR.  Nekoliko več bodo možje v modrem zaračunali samostojnemu podjetniku, če ne bo upošteval prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste, in sicer 3.000 EUR, odgovorni osebi pa 300 EUR. V kolikor bo v zimskih razmerah samostojni podjetnik oviral ali onemogočil promet drugih vozil, bo kaznovan s petimi tisočaki, odgovorna oseba s petimi stotaki evrov.

Tovor in naprave

Če so namenjeni za prevoz, nalaganje, razlaganje ali pritrditev tovora, morajo biti na in v vozilu naloženi oziroma pokriti tako, da:

  • ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence prometa,
  • ne povzročajo škode na cesti in objektih,
  • ne onesnažujejo okolja,
  • ne zmanjšujejo stabilnosti vozila,
  • ne povzročajo več hrupa, kot je dovoljeno,
  • ne zmanjšujejo preglednosti vozniku,
  • se ne razsipajo ali padajo z vozila.

V nasprotnem primeru bo samostojni podjetnik kaznovan z globo 1.600 EUR, njegova odgovorna oseba bo oglobljena s 160 EUR.

Predelana vozila

Postopek posamične odobritve predelanega vozila se izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava, ki ustreza vsaj enemu od pogojev:

  • se nanaša na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila,
  • vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila,
  • vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

Če samostojni podjetnik ravna v nasprotju z zapisanim, ga bo to stalo 4.000 EUR, odgovorno osebo 400 EUR, prav toliko pa tudi posameznika, ki ravna v nasprotju s tem členom. Prav tako ni priporočljivo v prometu uporabljati vozila, ki je predelano, pa ta predelava ni bila odobrena, samostojni podjetnik namreč tvega kazen v višini 4.000 EUR, odgovorna oseba in lastnik oziroma uporabnik vozila (če je fizična oseba) sta v takšnem primeru kaznovana s 400 EUR.

Registracija

Če vozilo ni registrirano, nima veljavnega prometnega dovoljenja ali dovoljenja za preizkusno vožnjo ali ni označeno s predpisanimi tablicami, bo samostojni podjetnik za takšno nepremišljenost odštel 5.000 EUR, odgovorna oseba 500 EUR.

Tehnična brezhibnost

Če samostojni podjetnik v cestnem prometu uporablja vozilo, ki ni tehnično brezhibno, ga čaka kazen 2.000 EUR, odgovorna oseba bo »lažja« za 250 EUR.

Pregled vozila

Če voznik zavrne inšpektorjevo ali policistovo zahtevo za pregled vozila, bo to samostojnega podjetnika stalo 2.000 EUR, odgovorno osebo pa 250 EUR.

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje