Samostojni podjetniki v cestnem prometu

Pod drobnogled smo vzeli konkreten primer, na katerega se navezuje Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških (ZP-1G), ki je pričel veljati 13. marca letos. Vpogled v pravila in morebitno kršitev le-teh je koristen za vse prometne udeležence.
Samostojni podjetniki v cestnem prometu

Samostojni podjetniki v cestnem prometu (slika: sxc.hu).

Primer, ki ga obravnavamo spodaj, pride v poštev za podjetnike, ki opravljajo dejavnost, povezano s prevozi v cestnem prometu, po drugi strani pa je vpogled v pravila in njihovo morebitno kršitev koristen za vse prometne udeležence.

Poudarimo, da je samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja svojo dejavnost (v nadaljevanju: samostojni podjetnik) odgovoren, če je bil prekršek storjen v njegovem imenu, na njegov račun ali v njegovo korist oziroma z njegovimi sredstvi, torej ga storilec ni storil v svojo korist, čeprav med opravljanjem nalog pri tej osebi. Če samostojni podjetnik dokaže, da je bil prekršek storjen z namenom škodovanja njemu ali z zavestnim kršenjem pogodbe, na podlagi katere zanj storilec opravlja delo, ali s kršenjem navodil podjetnika, ki je v okviru dolžnega nadzorstva sicer storil vse, da do prekrška ne bi prišlo, je podjetnikova odgovornost izključena.

Zagotavljanje varnosti ali nemotenega poteka cestnega prometa

Z globo 300 EUR se kaznuje prekršek samostojnega podjetnika, katerega voznik ravna v nasprotju z odredbo o omejitvi ali prepovedi prometa, odgovorna oseba pa z globo 300 EUR. 6.000 EUR bo odštel samostojni podjetnik, ki ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje vremenske razmere, v katerih velja z znakom označena izrecna odredba in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil; globa za odgovorno osebo: 600 EUR.

Zimska oprema za motorna in priklopna vozila

Če samostojni podjetnik pozimi ali v zimskih razmerah motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu nima opremljenih s predpisano zimsko opremo, bo za takšen prekršek »lažji« za 1.200 EUR, odgovorna oseba za 120 EUR.  Nekoliko več bodo možje v modrem zaračunali samostojnemu podjetniku, če ne bo upošteval prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste, in sicer 3.000 EUR, odgovorni osebi pa 300 EUR. V kolikor bo v zimskih razmerah samostojni podjetnik oviral ali onemogočil promet drugih vozil, bo kaznovan s petimi tisočaki, odgovorna oseba s petimi stotaki evrov.

Tovor in naprave

Če so namenjeni za prevoz, nalaganje, razlaganje ali pritrditev tovora, morajo biti na in v vozilu naloženi oziroma pokriti tako, da:

  • ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence prometa,
  • ne povzročajo škode na cesti in objektih,
  • ne onesnažujejo okolja,
  • ne zmanjšujejo stabilnosti vozila,
  • ne povzročajo več hrupa, kot je dovoljeno,
  • ne zmanjšujejo preglednosti vozniku,
  • se ne razsipajo ali padajo z vozila.

V nasprotnem primeru bo samostojni podjetnik kaznovan z globo 1.600 EUR, njegova odgovorna oseba bo oglobljena s 160 EUR.

Predelana vozila

Postopek posamične odobritve predelanega vozila se izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava, ki ustreza vsaj enemu od pogojev:

  • se nanaša na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila,
  • vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila,
  • vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

Če samostojni podjetnik ravna v nasprotju z zapisanim, ga bo to stalo 4.000 EUR, odgovorno osebo 400 EUR, prav toliko pa tudi posameznika, ki ravna v nasprotju s tem členom. Prav tako ni priporočljivo v prometu uporabljati vozila, ki je predelano, pa ta predelava ni bila odobrena, samostojni podjetnik namreč tvega kazen v višini 4.000 EUR, odgovorna oseba in lastnik oziroma uporabnik vozila (če je fizična oseba) sta v takšnem primeru kaznovana s 400 EUR.

Registracija

Če vozilo ni registrirano, nima veljavnega prometnega dovoljenja ali dovoljenja za preizkusno vožnjo ali ni označeno s predpisanimi tablicami, bo samostojni podjetnik za takšno nepremišljenost odštel 5.000 EUR, odgovorna oseba 500 EUR.

Tehnična brezhibnost

Če samostojni podjetnik v cestnem prometu uporablja vozilo, ki ni tehnično brezhibno, ga čaka kazen 2.000 EUR, odgovorna oseba bo »lažja« za 250 EUR.

Pregled vozila

Če voznik zavrne inšpektorjevo ali policistovo zahtevo za pregled vozila, bo to samostojnega podjetnika stalo 2.000 EUR, odgovorno osebo pa 250 EUR.

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje