SAOP podprl medicinsko-humanitarno odpravo v Ugando 2010/2011

Avtor Borut Borštnik — 19.05.2010
Komentiraj!
Petčlanska odprava absolventov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani se bo, pod okriljem Sekcije za tropsko medicino, konec letošnjega leta podala v Ugando. Primorski študentje bodo v okviru 3-mesečne misije od decembra 2010 do februarja 2011 v vasici Bufuka izvajali ambulantno delo predhodnih odprav ter s tem zagotovili čim bolj kontinuirano brezplačno zdravstveno oskrbo vaščanom, ki sicer do nje pogosto nimajo dostopa.
   SAOP podprl medicinsko-humanitarno odpravo v Ugando 2010/2011

SAOP bo podprl odpravo v Ugando.

V podjetju SAOP, vodilnem proizvajalcu poslovnih programskih rešitev za podjetja in javne ustanove, so se odločili prispevati svoj kamenček v mozaik boljšega življenja vaščanov Bufuka. SAOP je kot eden izmed sponzorjev odprave v Ugando omogočil, da bodo študentje nakupili ves potreben material in zdravila ter tako zagotovili tamkajšnjim prebivalcem brezplačno oskrbo. Projekt je v celoti odvisen od donatorskih sredstev, zato vsak prispevek pomaga narediti korak dlje. S sredstvi sponzorjev bodo študentje zagotavljali ne le temeljno zdravstveno oskrbo vaščanov temveč tudi preventivo in izobraževanje na področju zdravja.

„Podjetje SAOP temelji na znanju in preseganju že poznanega. Le s stremljenjem po napredku in podajanjem v neznane vode lahko dosegamo nova znanja in posegamo v neznano. Ravno to počno mladi študentje, ki tlakujejo pot svojim naslednikom in s svojim znanjem nesebično pomagajo ljudem Ugande,“ je povedala Sonja Šinigoj, direktorica SAOP.

„Naše aktivnosti bodo obsegale predvsem ambulantno zdravljenje, v hudih nujnih primerih pa bomo poskrbeli tudi za prevoz in zdravljenje v bolnišnici. Del sredstev je namenjen tudi tem primerom. Do bolnišnice, ki je oddaljena več kot 3 ure vožnje, sicer pride le malo kateri vaščan,“ je povedala Orjana Velikonja, absolventka Medicinske fakultete v Ljubljani in vodja odprave.

Študentje bodo na afriški odpravi spoznali lokalno kulturo in zgodbe prebivalcev ter skušali najti svoje mesto v tuji deželi, saj je v tropih zdravnik drugi v vrsti – takoj za vaškim vračem. Svoje doslej pridobljeno teoretično znanje bodo lahko okrepili z izkušnjami s terena. Bodoči zdravniki se bodo na eksotičnem in neizprosnem terenu naučili bolj racionalnega ravnanja in delovanja v ekstremnih razmerah, zato bodo bolje pripravljeni na izredne situacije in medicinske izzive na slovenskih tleh. S tovrstnimi odpravami mnogo pridobi tudi domača medicina, saj so s popularizacijo potovanj izkušnje s področja tropske in potovalne medicine vse bolj pomembne.

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!