Savinjsko-zasavska gazela 2011 je KLS

Avtor — 29.09.2011
Dnevnik d. d. je danes v Celju razglasil savinjsko-zasavsko gazelo 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in četrti finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je podjetje KLS Ljubno, eno vodilnih svetovnih podjetij za razvoj in proizvodnjo zobatih obročev vztrajnikov za avtomobilske motorje.
Savinjsko-zasavska gazela 2011 je KLS

Savinjsko-zasavska gazela 2011 je KLS.

KLS Ljubno

Podjetje KLS Ljubno že 39 let vodi direktor Bogomir Strašek. Kar 83-odstotkov izdelkov izvozijo, z zobatimi obroči pa podjetje dosega kar 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga ob tem pa so njihovi zobati obroči vgrajeni v motorje kar 28 avtomobilskih znamk. Podjetje je razvojno naravnano, kar se kaže v več kot 30-odstotnem deležu novih proizvodov v skupni prodaji v zadnjih dveh letih. Ob tem pa več kot dve tretjini zaposlenih vsako leto opravi eno ali več oblik notranjega usposabljanja. Podjetje je eno najbolj avtomatiziranih podjetij v panogi, saj je robotiziranih več kot 90-odstotkov proizvodnih procesov. Obenem dosegajo izredno kakovost proizvodov in le 1,8 reklamacije na milijon proizvodov. Več kot 4 odstotke celotnih letnih prihodkov investirajo v razvoj novih znanj in veščin zaposlenih ter razvoj proizvodov in proizvodnih procesov.

Obrazložitev komisije

KLS Ljubno je v zadnjih 15 letih, po tem, ko se je ob osamosvojitvi soočilo z 94-odstotno izgubo trga, postalo eno najpomembnejših dobaviteljev avtomobilske industrije v svetovnem merilu. Podjetje odlikuje globalno poslovanje: 83 odstotkov prodaje, ki je v letu 2010 segla proti 22 milijonom evrov, poteka na mednarodnih trgih: z zobatimi obroči KLS dosega kar 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga, Dinamična rast je vpeta v razvojno naravnanost: delež novih proizvodov in novih kupcev v skupni prodaji v zadnjih letih znaša med 26 in 30 odstotki, z 90-odstotno pokritostjo proizvodnih procesov pa KLS velja tudi za najbolj avtomatizirano podjetje v panogi. Spoštovanja vredna je tudi rast dodane vrednosti na zaposlenega: v petih letih so jo podvojili in s 70.381 evri na zaposlenega v letu 2010 pomeni dvakratnik nacionalnega povprečja.

Med nominirance za savinjsko-zasavsko gazelo 2011 je metodološka komisija poleg podjetja KLS Ljubno izbrala še Dewesoft s programskimi rešitvami in proizvodnjo lastnih merilnih instrumentov in Termotehniko, kjer izdelujejo toplotne črpalke.

Savinjsko-zasavske gazele 2011 v 5 letih ustvarile 1.100 novih delovnih mest

Letošnje savinjsko-zasavske gazele so v primerjavi z lanskimi pospešile tek: prihodke iz prodaje so v petih letih od 2005 do 2010 več kot potrojile (lani indeks 245), regijsko gospodarstvo so v dinamiki rasti nekajkratno prekosile: v istem obdobju je zraslo le za 39 odstotkov. S prometom približno 400 milijonov evrov so ustvarile približno deset milijonov evrov čistega dobička. Dinamika rasti je značilna tudi za povečevanje dodane vrednosti. V petih letih so jo savinjsko-zasavske gazele povečale za približno 60 milijonov evrov ali skoraj trikratno (regija 1,45-kratno). Povprečna dodana vrednost je v letu 2010 dosegla 49.050 evrov na zaposlenega, pri čemer kar 55 odstotkov gazel na lestvici savinjsko-zasavske regije presega 35.152 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji.

Nadaljnji regijski izbori

Peti finalist za zlato gazelo 2011 bo znan prihodnji teden v Dolenjskih Toplicah na prireditvi Dolenjsko-posavska gazela 2011, potem pa sledi še izbor Primorsko-notranjska gazela 2011, ki bo 13. oktobra v Novi Gorici. Dosedanji finalisti so poleg današnjega zmagovalca še dravsko-pomurska gazela, podjetje GMT, gazela Osrednje Slovenije 2011, podjetje XLAB in gorenjska gazela Lotrič. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo v sredo, 26. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.

Vir: Dnevnik.si


Oznake: ,