Schmidt je delal skoraj zastonj

Avtor Nejc Krumpačnik — 21.08.2009
Komentiraj!
Googlov šef uprave je med leti 2007 in 2009 deloval tudi kot član uprave podjetja Apple, vendar za svoje storitve skorajda ni prejel denarja ali drugih ugodnosti od Appla. Njegova plača naj bi letno znašala pičel dolar.
Schmidt je delal skoraj zastonj

Schmidt je delal skoraj zastonj.

Eric Schmidt je na Applovi posadki redno opravljal nujna in pomembna dela brez plačila, je pa sprejel Applovo opremo, vredno 8.700 dolarjev in spominsko darilo v vrednosti 7.500 dolarjev. Apple je tretjega avgusta naznanil, da je Schmidt zaradi vse močnejše konkurence med podjetjema Apple in Google odstopil z delovnega mesta.

Apple sicer svojim članom uprave zagotavlja možnost pridobitve 30.000 Applovih delnic. Po treh letih jim je vsako leto omogočena tudi možnost nakupa dodatnih 10.000 delnic. Apple jim vsako leto plača tudi 50.000 dolarjev, s četrtletno povišico 12.500 dolarjev, Schmidt pa je redno odklanjal tako plačila kot tudi možnost nakupa delnic.

Namesto tega je Schmidt kupil Applove delnice na odprtem tržišču. Za 10.000 delnic je odštel okoli 740.000 dolarjev, danes pa je njihova vrednost več kot dvakrat večja in znaša približno 1,7 milijonov dolarjev. Torej, kaj sploh je Schmidt prejel od Appla?

Veliko tehnične opreme. Člani uprave lahko prejmejo po enega izmed vseh novih izdelkov, ki jih podjetje predstavi, prav tako pa jih lahko več kupijo po znižani ceni. Schimdt je tako prejel opremo v vrednosti 8.712 dolarjev, več so prejeli le trije, Al Gore in Arthur Levinson ter predsednik Genentecha. Gore si je prisvojil opremo v vrednosti 13.161 dolarjev, Levinson pa nekoliko manj, v vrednosti 8.923 dolarjev.

Člani uprave so sicer za dobro opravljeno delo prejeli tudi t.i. spominsko darilo, vredno 7.580 dolarjev ter dodatno plačilo, ki naj bi pokrilo davčno obveznost za sprejetje darila, ki je v Schmidtovem primeru znašalo 14.631 ameriških dolarjev.

 

Vir: BusinessWeek

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!