Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca?

V ZDA se ekonomisti in politiki ukvarjajo s problemom brezposelnosti, na drugi strani pa se podjetniki in vodje ukvarjajo s problemom zaposlovanja preveč izobraženih kadrov. Tudi v Sloveniji so se začeli pojavljati problemi previsoko kvalificirane delovne sile.
Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca?

Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca? (slika: sxc.hu)

Kaj pravijo strokovnjaki?

Največkrat vodje predpostavljajo, da se bo zaposlen, ki je previsoko kvalificiran, na delovnem mestu dolgočasil in ne opravljal svojega dela dovolj učinkovito ter bo kmalu zamenjal službo.

Raziskava, ki jo je izvedla prof. Berrin Erdogan z univerze Portland State pa prikazuje, da večina previsoko kvalificiranih delavcev opravlja svoje delo bolj učinkovito. „Zaposleni ne zapuščajo podjetij, ker bi bili mnenja, da so preveč usposobljeni za opravljanje dela. Odhajajo predvsem zaradi razmer na delovnem mestu,” pojasnjuje profesorica.

Tudi Fernández-Aráoz, pisatelj in svetovalec pri Egon Zehnder International, zagovarja podobno stališče: „Pri zaposlovanju previsoko kvalificirane delovne sile obstaja več prednosti kot slabosti. Ko zaposlujete vodjo, imejte v mislih, da se vizionarji ne osredotočajo zgolj na trenutne potrebe podjetja, temveč se zavedajo tudi prihodnosti.”

Ko se boste naslednjič soočili s kupom preveč izpopolnjenih življenjepisov

1. Previsoko kvalificirani ali preveč izkušenj?

Preveč izobrazbe ali preveč izkušenj na drugem področju še ne pomeni, da je delavec previsoko kvalificiran za določeno delovno mesto. Kljub vsemu povabite kandidata na razgovor – nikoli ne veste, morda je ravno on tisti, ki je najbolj primeren.

2. Previsoka pričakovanja

Ko razmišljate o zaposlitvi previsoko kvalificiranega delavca, se pozanimajte, če je na tem področju prostor za nadgradnje in na tak način izkoristite kandidatovo znanje.

Zaposlitev takšnega delavca vam lahko pomaga pri uresničevanju ciljev, višji produktivnosti, rasti in pri izkoriščanju priložnosti, ki jih sami niste opazili. Med drugim prekvalificiran delavec lahko pozitivno vpliva tudi na ostale zaposlene, ki se od njega naučijo novih stvari in drugačnega načina razmišljanja.

3. Previdnost ni nikoli odveč

Bodite previdni in iskreni pri zaposlovanju previsoko kvalificiranega delavca. Sami pri sebi morate jasno razčistiti, kaj od delavca pričakujete in mu to tudi povedati. Prav tako morate biti iskreni in delavcu povedati, na katerih področjih bodo njegove izkušnje in njegova znanja podcenjena.

Velikokrat vodje skrbi, da previsoko kvalificiranemu delavcu ne bodo kos ali da bo ta bolj izkušen posameznik prevzel njihovo službo. Zgolj takšen neutemeljen strah ni dovolj, da kandidata zavrnete. Vsekakor pa imejte pripravljen dober načrt in možnost napredovanja za tovrstnega delavca.

4. Plačilo

Previsoko kvalificiranega kandidata plačajte pošteno. Kljub temu, da si v času gospodarske krize lahko privoščite takšne delavce plačati manj, vam Fernández-Aráoz to odsvetuje.

Svetujemo

  • Dobro premislite, kakšen kader potrebuje vaše podjetje trenutno in v prihodnosti.
  • Razmislite, kako bi znanje delavca vpletli v podjetje in na njegovo delovno mesto.
  • Bodite jasni in iskreni z vašimi plani za delavčevo delovno mesto in njegovo prihodnost v podjetju.

Odsvetujemo

  • Ne glejte na delovna mesta in delavce preozko, npr. en delavec = ena vloga v podjetju.
  • Ne mečite v isti koš preveč izobraženega ali preveč izkušenega delavca s previsoko kvalificiranim delavcem.
  • Ne plačujte previsoko kvalificiranega delavca manj kot si zasluži.

Vir: Gallo, Amy. Should You Hire an Overqualified Candidate? Blogs.hbr.org, 3.3.2011.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje