Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca?

V ZDA se ekonomisti in politiki ukvarjajo s problemom brezposelnosti, na drugi strani pa se podjetniki in vodje ukvarjajo s problemom zaposlovanja preveč izobraženih kadrov. Tudi v Sloveniji so se začeli pojavljati problemi previsoko kvalificirane delovne sile.
Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca?

Se splača zaposliti previsoko kvalificiranega delavca? (slika: sxc.hu)

Kaj pravijo strokovnjaki?

Največkrat vodje predpostavljajo, da se bo zaposlen, ki je previsoko kvalificiran, na delovnem mestu dolgočasil in ne opravljal svojega dela dovolj učinkovito ter bo kmalu zamenjal službo.

Raziskava, ki jo je izvedla prof. Berrin Erdogan z univerze Portland State pa prikazuje, da večina previsoko kvalificiranih delavcev opravlja svoje delo bolj učinkovito. „Zaposleni ne zapuščajo podjetij, ker bi bili mnenja, da so preveč usposobljeni za opravljanje dela. Odhajajo predvsem zaradi razmer na delovnem mestu,” pojasnjuje profesorica.

Tudi Fernández-Aráoz, pisatelj in svetovalec pri Egon Zehnder International, zagovarja podobno stališče: „Pri zaposlovanju previsoko kvalificirane delovne sile obstaja več prednosti kot slabosti. Ko zaposlujete vodjo, imejte v mislih, da se vizionarji ne osredotočajo zgolj na trenutne potrebe podjetja, temveč se zavedajo tudi prihodnosti.”

Ko se boste naslednjič soočili s kupom preveč izpopolnjenih življenjepisov

1. Previsoko kvalificirani ali preveč izkušenj?

Preveč izobrazbe ali preveč izkušenj na drugem področju še ne pomeni, da je delavec previsoko kvalificiran za določeno delovno mesto. Kljub vsemu povabite kandidata na razgovor – nikoli ne veste, morda je ravno on tisti, ki je najbolj primeren.

2. Previsoka pričakovanja

Ko razmišljate o zaposlitvi previsoko kvalificiranega delavca, se pozanimajte, če je na tem področju prostor za nadgradnje in na tak način izkoristite kandidatovo znanje.

Zaposlitev takšnega delavca vam lahko pomaga pri uresničevanju ciljev, višji produktivnosti, rasti in pri izkoriščanju priložnosti, ki jih sami niste opazili. Med drugim prekvalificiran delavec lahko pozitivno vpliva tudi na ostale zaposlene, ki se od njega naučijo novih stvari in drugačnega načina razmišljanja.

3. Previdnost ni nikoli odveč

Bodite previdni in iskreni pri zaposlovanju previsoko kvalificiranega delavca. Sami pri sebi morate jasno razčistiti, kaj od delavca pričakujete in mu to tudi povedati. Prav tako morate biti iskreni in delavcu povedati, na katerih področjih bodo njegove izkušnje in njegova znanja podcenjena.

Velikokrat vodje skrbi, da previsoko kvalificiranemu delavcu ne bodo kos ali da bo ta bolj izkušen posameznik prevzel njihovo službo. Zgolj takšen neutemeljen strah ni dovolj, da kandidata zavrnete. Vsekakor pa imejte pripravljen dober načrt in možnost napredovanja za tovrstnega delavca.

4. Plačilo

Previsoko kvalificiranega kandidata plačajte pošteno. Kljub temu, da si v času gospodarske krize lahko privoščite takšne delavce plačati manj, vam Fernández-Aráoz to odsvetuje.

Svetujemo

  • Dobro premislite, kakšen kader potrebuje vaše podjetje trenutno in v prihodnosti.
  • Razmislite, kako bi znanje delavca vpletli v podjetje in na njegovo delovno mesto.
  • Bodite jasni in iskreni z vašimi plani za delavčevo delovno mesto in njegovo prihodnost v podjetju.

Odsvetujemo

  • Ne glejte na delovna mesta in delavce preozko, npr. en delavec = ena vloga v podjetju.
  • Ne mečite v isti koš preveč izobraženega ali preveč izkušenega delavca s previsoko kvalificiranim delavcem.
  • Ne plačujte previsoko kvalificiranega delavca manj kot si zasluži.

Vir: Gallo, Amy. Should You Hire an Overqualified Candidate? Blogs.hbr.org, 3.3.2011.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje