Shotspotter

Podjetje z dovršeno tehnologijo policiji in vojski omogoča določitev natančne lokacije strela iz strelnega orožja.
Shotspotter

Posel, ki bo ob razmerah v Ameriki zagotovo zacvetel.

Brezžični senzorji postavljeni v naselju ob strelu zaznajo zvočne valove ter s tehnologijo GPS v 20 nanosekundah določijo čas dogodka. Ti podatki so takoj poslani na server bližnje policijske postaje, kjer natančno določijo lokacijo strela. V času od 5 do 10 sekund policisti v posebej opremljenem vozilu natančno vedo, kje je potrebna intervencija. Na voljo imajo tudi audio posnetek s katerim ugotovijo ali je šlo za več strelov ter na podlagi tega ustrezno oblikujejo taktičen del posredovanja.

V Ameriki je trenutno prijavljen samo eden od petih strelov, v zamudi med 3 in 5 minutami, to pa posredovanje policije zelo oteži. ShotSpotter vsak strel zazna in posreduje skoraj v istem trenutku.

Tehnologijo podjetja že uporabljajo v Iraku in sicer je povezana z računalniško vodenim letalom, ki ob streljanju nemudoma usmeri kamero in dogodek z minimalno zamudo posname.

Sistem je postavljen že v 15 ameriških mestih, pomagal je ujeti 10 najbolj iskanih ubežnikov, ustvaril dokaze v primeru ostrostrelca v Ohiu in zmanjšal za 60 do 80 odstotkov uporabo strelnega orožja v nekaterih predelih mest.

Ko bi 22. novembra, leta 1963 imeli kriminalisti na razpolago tovrstno tehnologijo, bi bilo danes bolj jasno ali sta bila pri atentatu na predsednika Kennedya udeležena dva strelca.

Vir:  VentureBeat