Si.mobil z uspešnim letom 2012

Avtor — 08.03.2013
Si.mobil, zlati partner naše organizacije, sporoča, da je podjetje v letu 2012 doseglo rast na vseh področjih. Od števila uporabnikov do povečanja prihodkov, hkrati pa so veliko sredstev namenili tudi izboljšavi infrastrukture.
Si.mobil z uspešnim letom 2012

Dejan Turk in Boštjan Škufca Zaveršek

Si.mobilu je uspelo okrepiti svoj položaj na trgu, saj se je število uporabnikov povečalo za 3,6 %, število uporabnikov širokopasovnih mobilnih storitev pa za 14,5 %. S 30-odstotnim tržnim deležem Si.mobil ostaja prva izbira uporabnikov. Poleg tega je bil Si.mobil prvi operater v Sloveniji, ki je v letu 2012 uporabnikom komercialno ponudil storitve LTE s hitrostjo prenosa do 100 Mbit/s.

Prihodki v tem obdobju so se kljub znižanju nadomestil za medomrežno povezovanje zvišali za 3,6 % na 199,6 milijonov EUR, EBITDA pa se je povečal za 12,3 %. »S trdno pozicijo na trgu bomo nadaljevali s strategijo rasti,« je povedal Boštjan Škufca Zaveršek. Obenem je izpostavil, da se dodana vrednost ne meri več zgolj v sami rasti, ampak v vrednosti posameznega uporabnika. Znanje in vedenje o uporabniku, njegovih željah in potrebah ter spreminjajočih navadah je postalo eden ključnih elementov dobrega poslovanja.

Predsednik uprave Si.mobila Dejan Turk je ob pregledu uspešnega poslovnega leta poudaril, da so pred nami veliki izzivi. Še vedno namreč ni jasno, kako in pod kakšnimi pogoji bodo operaterji lahko podaljšali frekvence, ki omogočajo opravljanje temeljnega posla.

Podaljšanje je ključno zaradi neprekinjenega zagotavljanja javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom. Dejan Turk je izpostavil: »Zaradi spremenjenih okoliščin na telekomunikacijskem trgu, makroekonomskih razmer, padca cen, potreb po velikih vlaganjih v omrežje tretje in četrte generacije idr. Vsekakor pričakujemo zelo zmerno ceno za podaljšanje, ki ne bo preseglo relativnega zneska, plačanega v letu 1998.«

V zadnjih nekaj letih se hitro spreminjajo navade uporabnikov mobilnih storitev. Ob razmeroma stabilni rasti glasovnih storitev izredno hitro narašča uporaba mobilnega interneta. Ta je pogojena predvsem z rastjo uporabe t. i. pametnih telefonov, ki danes predstavljajo že več kot polovico vseh prodanih mobilnih telefonov. Danes tako večina uporabnikov redno uporablja mobilni internet, s katerim pregledujejo elektronsko pošto, dostopajo do družabnih omrežij ali brskajo po spletu.

V skladu s tem Si.mobil načrtuje tudi svoje investicije v mobilno omrežje. »Si.mobil investira v tehnologijo preudarno in predvsem v skladu s potrebami uporabnikov. Zato smo v preteklosti intenzivno vlagali v širitev 3G omrežja, sedaj pa se osredotočamo na povečevanje kapacitet, izboljšanje pretočnosti prenosa podatkov in posledično večjo odzivnost ter boljšo uporabniško izkušnjo,« je povedal Ulrich Rokita, član uprave za tehniko.

Prav zaradi vse večje uporabe pametnih telefonov in povečanega obsega prenosa podatkov Si.mobil svoje omrežje neprestano posodablja in nadgrajuje. Po uspešno zaključeni posodobitvi omrežja na območju Kranja v začetku januarja je v začetku februarja Si.mobil pričel s posodobitvijo omrežja na širšem območju Ljubljane. Po posodobitvi bo omrežje še zmogljivejše in še bolj odzivno, ob tem pa bo 50 odstotkov Ljubljane tudi že pokrito z omrežjem četrte generacije, LTE.

Predstavitev konvergenčne storitve Popolna telefonija

Si.mobil je slovenskemu trgu predstavil tudi novo storitev, imenovano Popolna telefonija. Gre za sodobno, zanesljivo in prilagodljivo komunikacijsko rešitev, ki temelji na internetnem protokolu, preko katerega se danes v svetu zgodi večina komunikacij. Uporabnikom storitev omogoča fleksibilnost, ohranitev nadzora nad stroški in učinkovito uporabo virov.

Storitev Popolna telefonija je namenjena poslovnim uporabnikom in je edinstvena storitev na slovenskem trgu, ki združuje fiksno, mobilno in IP telefonijo (storitev Si.naIP). Omogoča, da uporabnik prejme klic na mobilno ali fiksno številko, ne glede na to, kje se nahaja in na kateri koli napravi.

Oznake: ,