Siemens bo odpustil preko 16.000 zaposlenih

Eden največjih nemših izvoznikov bo odpustil približno 4 odstotke zaposlenih, predvsem v administrativnem in upravnem delu. Kot razloga navajajo boj proti upočasnitvi gospodarske rasti in znižanje stroškov.
Siemens bo odpustil preko 16.000 zaposlenih

Na Münchenski konferenci, kjer ima Siemens sedež so sporočili končno število odpuščenih.

Siemens zaposluje okoli 400.000 ljudi po svetu, redukcija delovnih mest pa se bo vršila predvsem v Nemčiji in ZDA. Okoli 12.000 bo odpuščenih v administrativnem in upravnem delu, 4.150 pa na delu prestrukturiranja projektov. V Nemčiji, kjer imajo zaposlenih okoli 136.000 ljudi, jih bo brez službe ostalo 5.250.

Direktor Peter H. Löscher pravi, da je taktika odpuščanja neizogiben del v boju proti upočasnitvi globalnega gospodarstva. Siemens si je postavil ambiciozen cilj, rasti dvakrat hitreje kot ostali. Do leta 2010 namerava družba s tem načrtom znižati stroške za 1,2 milijarde evrov, predvsem v prodaji in administrativnih stroških. Družba pa bo namenila milijardo evrov za odpravnine in druge stroške, ki jih bodo imeli pri odpuščanjih.

Analitiki so mnenja, da je ob tako ambicioznem načrtu odpust 16.000 zaposlenih nižji od pričakovanega in so izrazili prepričanje, da Siemens ne gre dovolj daleč za dosego svojih ciljev. V letošnjem letu so Siemensove delnice sicer padle za 35 odstotkov.

Vir: The New York Times