Simbioza 2013

Avtor — 27.06.2013
Ker je e-pismenost v današnjem času nadvse pomembna, vas vabimo k sodelovanju pri projektu Simbioza, katerega glavni cilj je dvig računalniške pismenosti in zanimanja za učenje e-veščin med starejšimi ter med mladimi promovirati vrednote prostovoljstva in odgovornosti.
Simbioza 2013

Utrinek iz delavnice (Vir slike: Simbioza)

Če je bila nekoč merilo za razvitost družbe in kakovosti življenja njenih članov stopnja pismenosti, je danes to gotovo tudi stopnja e-pismenosti.

Simbioza v letu 2013

Od prvih delavnic leta 2011 je ideja rasla, se krepila in vsako leto privabila več udeležencev. Leto kasneje je bil projekt ponovljen in bil izjemno uspešen, saj se ga je udeležilo več kot 8.000 ljudi. Skupno je tako Simbioza v dveh letih uspela povezati več kot 5.000 mladih in skoraj 11.000 starejših. Tako kot doslej bodo delavnice za učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše na nacionalnem nivoju potekale tudi v letošnjem oktobru. Poleg tega bosta letos v sklopu projekta zaživela tudi program Simbioza mojstri in Medgeneracijski center.

Simbioza delavnice – od 21. do 25. oktobra 2013

Letošnje brezplačne delavnice za učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše bodo na visokem nivoju in bodo še bolj kakovostne in »prijazne«. Namen ostaja enak, in sicer, da je prvi stik z računalnikom brezplačen in prijeten. Na nekaterih lokacijah bodo, v skladu s trendi, uporabljeni tudi tablični računalniki.

Izobraževanja bodo potekala od ponedeljka do petka, dvakrat dnevno v šolah, knjižnicah, fakultetah, domovih za starejše in na drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam vseh lokacij bo objavljen na spletni strani www.simbioza.eu. Dopoldanska izobraževanja bodo potekala med 9. in 11. uro, popoldanska pa med 16. in 18. uro.

Program

Delavnice Simbioze bodo temeljile na petih ločenih, a vsebinsko povezanih in nadgrajujočih modulih:

 • osnove dela z računalnikom in računalniškim okoljem,
 • osnove dela z urejevalnikom besedil,
 • nastavljanje in pošiljanje elektronske pošte,
 • spoznavanje spletnih informacijsko-komunikacijskih rešitev, družbenih omrežij ter
 • spoznavanje mobilne telefonije.

Program delavnic bo potekal pet dni.

 • Ponedeljek, 21. 10. 2013 – Modul 1: Računalnik, moj prijatelj. Na prvem modulu bodo udeleženci izvedeli, kaj je računalnik in za kaj se uporablja, spoznali zunanje dele računalnika, se učili navigacije z miško in uporabe tipkovnice. Izvedeli bodo nekaj več o zagonu računalnika, o namizju, datotekah in mapah. V programu Microsoft Word se bodo naučili napisati vabilo in osnovnega urejanja besedil.
 • Torek, 22. 10. 2013 – Modul 2: Klik v svet. Na drugem modulu bodo udeleženci izvedeli, kaj je internet in za kaj vse se ga uporablja, kako dostopamo do informacij, se naučili uporabljati iskalnik in se spoznali z brezplačnimi načini komunikacije na spletu.
 • Sreda, 23. 10. 2013 – Modul 3: Brez elektronske pošte ne gre. Na tretjem modulu bodo udeleženci izvedeli, na kakšen način elektronska pošta deluje, nekaj več o spletni etiki, spletni varnosti in o varnih povezavah. Nato bomo odprli nov elektronski naslov, napisali sporočilo, poslali in prejeli pošto, jo pregledali in odgovorili pošiljatelju, sporočilo pa bomo nato posredovali.
 • Četrtek, 24. 10. 2013 – Modul 4: Povežimo se! Modul je namenjen spoznavanju družbenega omrežja Facebook.
 • Petek, 25. 10. 2013 – Modul 5: Svet mobilne telefonije. Udeleženci se bodo naučili uporabljati mobilni telefon, pregledovati imenik, pregledovati prejeta SMS sporočila, jih pošiljati, uporabljati fotoaparat, pošiljati fotografijo preko MMS-a, uporabljati druga dodatna orodja ipd.

Komu so delavnice namenjene?

Delavnice so namenjene tako mladim kot starejšim:

 • mladi so vabljeni kot prostovoljci, v vlogi izvajalcev izobraževanj,
 • starejši pa kot udeleženci izobraževanj, hkrati pa tudi kot prostovoljci, če so sami že vešči uporabe računalnika.

Projekt je namenjen vsem, ki se želijo naučiti osnovne uporabe računalnika in se spoznati z internetom.

Prijava na delavnico

Organizatorji želijo z letošnjim projektom nagovoriti vse, ki s Simbiozo ali z računalnikom še niso imeli izkušenj, hkrati pa zajeti tudi udeležence preteklih let, ki bi želeli znanje osvežiti ali razširiti na kakšnem drugem modulu. Prijave bodo mogoče od 8. julija 2013 dalje, in sicer prek spletne strani www.simbioza.eu, preko telefonske številke 040 940 888, ali na vpisnih točkah, ki bodo zaživele po celotni Sloveniji.

Vir: www.simbioza.eu


Oznake: