Skupinsko iskanje in ustvarjanje novih idej

Izvirnost in kreativnost pri uspehu podjetja igra zelo pomembno vlogo. In prav zaradi tega nekatera podjetja organizirajo skupinske posvete, v katerih zaposleni iščejo in ustvarjajo nove ideje.
Skupinsko iskanje in ustvarjanje novih idej

Skupinsko iskanje in ustvarjanje novih idej podjetju prinaša nove priložnosti za poslovanje.

Podjetje, ki želi ustvarjati čim boljše ideje, se mora tega zavedati še preden zaposli nove uslužbence. Osebe, ki sodelujejo pri skupinskem posvetovanju, morajo imeti
določene lastnosti: morajo znati razmišljati vnaprej, morajo biti kreativni
in naučeni skupinskega sodelovanja. Za še večjo raznolikost idej pa naj le-ti prihajajo iz različnih okolij.

Seveda pa se morajo novopečeni iskalci idej tega še naučiti. Najboljši način učenja skupinskega iskanja in ustvarjanja novih idej je vsekakor sodelovanje pri skupini, ki to že obvlada. Nekatera podjetja tudi organizirajo izobraževanja v tej smeri, kjer zaposlene učijo dograjevati že najdene ideje in izločiti nekoristne ideje.

In kako poteka skupinsko iskanje in ustvarjanje novih idej? Najprej si mora skupina izbrati neko področje. Priporočljivo je, da si tematiko določijo že nekaj dni vnaprej, da posamezniki o tem razmišljajo še pred začetkom skupinskega posvetovanja. Ko se skupina zbere, naj sestanek ne traja dlje kot eno uro. Skupine naj bodo majhne in naj štejejo le pet do sedem članov.

Pri skupinskem iskanju idej se je potrebno zavedati, da slabih idej ni. Vsako idejo je z dodajanjem novih elementov vedno mogoče izboljšati in še preden se skupina zave ima lahko genialno idejo.

Po koncu sestanka naj podjetje sestavi komisijo, ki bo izločila neprimerne ideje in izbrala najprimernejše. Ideje naj izbirajo na podlagi različnih kriterijev, na primer izločijo naj ideje, ki bodo za realizacijo potrebovale več kot pol leta.

Z realiziranjem novih idej podjetje ne pridobi le novih priložnosti za poslovanje, ampak tudi vedno več novih idej, saj ob uspehu zaposleni dobijo zagon in večje veselje do dela.

Vir: The Wall Street Journal

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje