Slovenija med poslovno prijaznejšimi državami?

Avtor — 30.11.2009
Na lestvici Doing Business 2010, ki jo v sodelovanju s podjetjem PWC pripravlja Svetovna banka, je Slovenija napredovala na 53. mesto, glede na davčno prijaznost pa se uvrščamo na 84. mesto.
Slovenija med poslovno prijaznejšimi državami?

Slovenija se je v enem letu na lestvici povzpela za pet mest. (Vir: bfsh-bahamas.com)

Med 183 državami smo se v raziskavi Kako lahko je poslovati 2010 z lanskoletnega 58. mesta glede na enostavnost poslovanja povzpeli na 53. mesto in tako zaostali za državami kot so Makedonija, baltske države, Azerbajdžan, Slovaška in Bocvana. Po drugi strani pa smo prehiteli Luksemburg, Češko, Italijo, Srbijo in sosednjo Hrvaško, ki se je uvrstila na 103. mesto.

Raziskava je pri vrednotenju poslovnega okolja upoštevala deset kazalnikov, ki ocenjujejo tudi značilnosti poslovnega okolja v naši državi:

1. Davčna prijaznost: Slovenija ne spada med najbolj davčno prijazne države, saj smo z lanskoletnega 78. mesta letos padli na 84. mesto. Davek od dohodkov pravnih oseb povprečno znaša 15,2 odstotka, davki in prispevki za zaposlovanje 19,9 odstotka, od celotnega dobička pa Slovenci skupno državi plačamo 37,5 odstotka.

2. Odprtje podjetja: Pri nas bodoči podjetnik za ustanovitev podjetja potrebuje približno šest dni in mora skozi tri uradne postopke, pri tem pa nima nobenih stroškov.

3. Gradbeno dovoljenje: V Sloveniji ga je mogoče dobiti v 197 dneh, pri tem je potrebno iti skozi 14 postopkov, stroški pa znašajo slabih osemdeset odstotkov dohodka na prebivalca.

4. Zaposlovanje delavcev: Po tem kriteriju se uvrščamo na nezavidljivo 162. mesto.

5. Registracija premoženja: V Sloveniji poslovnež za zavarovanje pravic do premoženja potrebuje kar 391 dni, zato smo po tem kriteriju na 103. mestu.

6. Pridobitev posojila: Med 183 državami smo se uvrstili na 87. mesto.

7. Zavarovanje vlagateljev: Po tem kriteriju smo na zadovoljivem 20. mestu.

8. Čezmejno poslovanje: Za izvoz Slovenci potrebujemo dvajset dni in šest dokumentov, za uvoz pa 21 dni in osem dokumentov, tako da glede na ta kriterij zasedamo 84. mesto.

9. Upoštevanje pogodb: Sem se šteje tudi čas potreben za reševanje sporov in pritožb, uvrščamo pa se na 60. mesto.

10. Zapiranje podjetij: Bankrote pri nas rešimo v dveh letih, stroški pa znašajo osem odstotkov premoženja, tako da smo po tem kriteriju na 40. mestu.

 

Vir: Finance

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje