Slovenija po podjetniški aktivnosti na repu EU

Poleg Belgije, Danske, Francije, Luksemburga, Malte in Slovaške, je Slovenija edina, ki spada v skupino držav s stopnjo podjetniške aktivnosti pod 10 %.
Slovenija po podjetniški aktivnosti na repu EU

V Evropi malo zanimanja za podjetništvo (foto: The Enterpreneur Blog)

Sodeč po javnomnenjski raziskavi Eurobarometer, izvedeni decembra 2009, bi se 45 % vprašanih Evropejcev odločilo za ustanovitev svojega podjetja, če bi imeli možnosti za to, piše portal Evropske unije. Status zaposlenega bi izbralo 49 % Evropejcev.

ZDA prednjačijo pred Evropo

V ZDA si svoje podjetje želi ustanoviti 55 % ljudi, kar je sicer 6 odstotnih točk manj kot leta 2007. Delež teh posameznikov je v Evropi bolj stabilen, saj od leta 2007 naprej znaša okrog 45 %.

Eden od razlogov, da so ZDA še vedno v prednosti, bi lahko bil, da ima o podjetnikih pozitivno mnenje 73 % Američanov, med Evropejci pa je ta delež bistveno nižji (49 %).

Evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani meni, da v Evropi še ne izkoriščamo vsega podjetniškega potenciala, ki nam je na voljo. Če bi imeli pogoje, bi se sicer samozaposlilo 45 % Evropejcev, vendar delež tistih, ki so dejansko samozaposleni, v povprečju znaša pičlih 10 %.

»Če bi nam uspelo povečati ta odstotek, bi lahko bili bogatejši za veliko število inovativnih in kreativnih podjetij, ki bi imela pozitiven vpliv na evropsko gospodarstvo,« še dodaja Tajani.

Med posameznimi evropskimi državami se na področju interesa za samozaposlitev sicer kažejo kar precejšnje razlike. Delež tistih, ki bi izbrali to opcijo, se v državah, kot sta Grčija in Ciper, uvršča nad povprečje Evropske unije in celo Združenih držav. Po drugi strani pa bi na Slovaškem, Danskem in v Belgiji svoje podjetje ustanovila največ tretjina vprašanih.

Slovenija na repu EU

Ob pregledu dejanskega stanja samozaposlenih ugotovimo, da se Slovenija z 9-odstotno podjetniško aktivnostjo nahaja na repu Unije. Poleg Belgije, Danske, Francije, Luksemburga, Malte in Slovaške, je le-ta edina, ki spada v skupino držav s stopnjo podjetniške aktivnosti pod 10 %. Največji delež samozaposlenih beležita Finska (25 %) in Ciper (19 %).

Rezultati raziskave še kažejo, da bi se za samozaposlitev, če bi imeli možnost, odločilo 47 % Slovencev, 12 odstotnih točk več kot leta 2007. Status zaposlenega bi izbralo 48 % Slovencev, med razlogi za to so vprašani navedli predvsem stabilnost zaposlitve in reden dohodek.

Omenili smo že, da imajo Evropejci v povprečju bolj negativno mnenje o podjetnikih kot pa Američani. Slovenija tudi na tem področju spada v skupino držav, ki izrazito izstopajo. S trditvijo, da podjetniki izkoriščajo delo drugih ljudi, se je strinjalo ali zelo strinjalo kar 73 % Slovencev.

Z omenjeno trditvijo so se v največji meri strinjali ali zelo strinjali v Litvi (77 %), najmanj pa na Danskem (22 %).

Vir: Europa.eu, junij 2010

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje