Slovenski FreeMe kot odgovor na trgovino z ljudmi

Avtor — 18.12.2015
Globalna vrednost trgovine z ljudmi je samo v letu 2010 dosegla 31,6 milijarde dolarjev, najpogostejše žrtve so otroci in ženske. Ta »trgovina« se smatra za enega izmed najhitreje rastočih aktivnosti transnacionalnega organiziranega kriminala, pravi Luka Topolovec iz ekipe FreeMe.
Slovenski FreeMe kot odgovor na trgovino z ljudmi

FreeMe bo po načrtih ekipe najprej zaživel na evropskih tleh (Vir slike: TechCrunch).

FreeMe je namreč ekipa, ki je v začetku decembra zmagala na tekmovanju The Disrupt London Hackathon 2015 z idejo, ki poskuša potencialne žrtve trgovine z ljudmi obvarovati. »FreeMe nudi žrtvam v stiski možnost za njihovo razkritje,« nam je zaupal Topolovec. Pri izgradnji ideje so se za zdaj omejili na ugrabljene ženske, ki bodo s pomočjo naprave za higienske pripomočke, nameščene v javnih straniščih na počivališčih in bencinskih črpalkah ob evropskih avtocestah, imele možnost, da izrazijo svojo stisko. To bodo storile z aktivacijo gumba ´na pomoč´, ki se nahaja na napravi, s tem pa se bo pojavila možnost za oblikovanje njenega profila s pomočjo slike na podlagi prepoznavanja obrata. »Hkrati lahko vzame higienski pripomoček, ki vsebuje sledilno napravo,« ti podatki pa se simultano prenesejo na spletno strani policije, ki lahko ustrezno ukrepa.

V primeru, da se v bližini žrtve nahaja policist, dodaja Topolovec, mu aplikacija na mobilno napravo posreduje obvestilo s celotnim profilom trpinčene osebe. »Tako smo v našo rešitev vključili raznolike tehnološke dimenzije ter jih povezali z osnovno človeško potrebo posameznika, torej potrebo po varnosti,« pojasnjuje.

Priložnost vidijo v povezovanju z javnim sektorjem

Svojo rešitev nameravajo implementirati v sodelovanju z javnim sektorjem, za zdaj zgolj na tleh Evrope, saj jim je dovolj blizu, hkrati pa spada med najbolj znana mesta po trgovanju z ljudmi. Razmišljajo tudi o širitvi na druge kontinente, a bo vse odvisno tudi od interesa vodilnih na globalnih trgih.

Globalni razpon in kakovostno izvedena rešitev prinesla zmago

Ekipi, ki jo v večini sestavljajo člani podjetja EqualEyes (Drugi vid, člani FreeMe so še Blaž Magdič, Joanna Alpe in Tine Poštuvan) in članica partnerskega podjetja Makelight Interactive, je zmaga na TechCrunchovem Disrupt Hackathonu, ki so se ga udeležili prvič, poleg finančne nagrade, prinesla še nepozabno izkušnjo ter medijsko izpostavljenost. »Komisijo smo po našem mnenju prepričali predvsem z izvirno idejo, ki ima globalni razpon ter kakovostno izvedeno rešitvijo,« meni Topolovec.

EqualEyes vmesnik za slepe in slabovidne v fazi prevzema s strani angleškega partnerja

Udeležili so se še TechCrunch Startup Alley, »kjer se lahko na tisoče nadebudnih startup podjetij predstavi s svojimi talenti in tehnologijami«, prisotnost pa izkoristili za navezavo stikov in predstavitev svojih produktov. Topolovec je razkril še, da je eden izmed socialnih produktov, v katerega je podjetje vložilo več let razvoja t.i EqualEyes vmesnik »v prevzemu angleškega poslovnega partnerja«. Gre za proizvajalca telefonov, ki ima večjo možnost distribucije in s tem večji doseg. Podjetje EqualEyes se je sedaj usmerilo na novo področje B2B poslovanja.


Oznake: ,