SPS: letos izdanih že 168 garancij za zavarovanje posojil

Avtor — 21.09.2012
V devet letnem obdobju od leta 2003 do 2012 je Slovenski podjetniški sklad podprl že okoli štiri tisoč podjetij in odobril več kot 600 milijonov evrov različnih finančnih pomoči. Več o zavarovanju posojil si lahko preberete v nadaljevanju.
SPS: letos izdanih že 168 garancij za zavarovanje posojil

Slovenski podjetniški sklad: letos izdanih že 168 garancij za zavarovanje posojil. (Vir slike: sxc.hu)

Slovenski podjetniški sklad tudi letos beleži veliko zanimanje po garancijah za zavarovanje bančnih posojil, saj je izdal 168 garancij v višini 35,5 milijona evrov. Za klasična posojila je sklad doslej odobril 138 garancij v višini 27 milijonov evrov.

Nižji stroški kredita in daljša ročnost posojila

Glavni namen garancij za zavarovanje bančnih posojil je ugodnejše zavarovanje, vendar poleg tega omogočajo tudi nižje stroške kreditiranja, saj so podjetja deležna nižje obrestne mere, ki znaša šestmesečni EURIBOR + 1,95 odstotka, hkrati pa omogočajo daljšo ročnost posojila in možnost koriščenja moratorija pri vračilu kredita.

Za inovativna podjetja

Podjetja, ki so tehnološko bolj razvita in inovativna imajo možnost izkoristiti garancije sklada za bančne kredite za tehnološko inovativne projekte, ki so namenjeni financiranju zahtevnejših tehnoloških projektov.

Doslej je sklad z ugodnimi garancijami in subvencijami obrestne mere podprl 30 tehnološko inovativnih projektov v višini 8,2 milijona evrov, v ocenjevanju pa je še 14 projektov.

Za mala in srednje velika podjetja

Z javnim razpisom Slovenski podjetniški sklad omogoča malim in srednje velikim podjetjem, ki so v procesu uvajanja tehnoloških izboljšav, dostop do ugodnejših virov dolžniškega financiranja.

Tudi pri tem razpisu so podjetja deležna nižje obrestne mere, daljše ročnosti kredita in možnosti koriščenja moratorija.

Sklad je sicer do sredine septembra podprl že 268 malih in srednje velikih podjetij z več kot 37 milijonov evrov ugodnih finančnih sredstev.

Vir: podjetnistvo.finance.si

Oznake: , , ,