Naše gospodarstvo uspešnejše od srbskega in hrvaškega

V Bisnode so tokrat napravili primerjalno analizo gospodarstev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Ugotovili so, da je slovensko gospodarstvo še vedno opazno v prednosti, a tudi, da sta nas Hrvaška in Srbija na določenih področjih že prehitela.
Obljuba Sloveniji

Obljuba Sloveniji (Vir slike: sxc.hu)

Začnimo s številom gospodarskih družb, registriranih v posamezni državi. Konec leta 2012 je bilo največ gospodarskih družb registriranih na Hrvaškem, nato v Srbiji, najmanj pa v Sloveniji – v kolikor nas zanima število gospodarskih družb na posameznega prebivalca, pa je vrstni red prav obraten. Na Hrvaškem so sicer od leta 2010 do danes opazili znižanje števila gospodarskih družb, in sicer za 2 odstotka, nasprotno pa v Sloveniji, kjer se je njihovo število povečalo za 10,2 odstotka, in v Srbiji, kjer jih je danes za 5,8 odstotkov več kot leta 2010.

Glede na prihodke na prebivalca je Slovenija z 38 tisoč evri na vrhu, sledi ji Hrvaška z 18 tisoč evri, v Srbiji pa ta znesek znaša le slabih 10 tisoč evrov na prebivalca. Sicer so tako slovenske kot tudi srbske družbe od leta 2009 prihodke povečale – prve za 9,5 odstotkov, druge pa za 18,1 odstotka. Hrvaške družbe so medtem prihodke znižale za 0,1 odstotka. Skupno so največ prihodkov ustvarile družbe na Hrvaškem, sledijo slovenske in srbske družbe.

Slovenske družbe od leta 2009 še niso uspele povečati dobička.

Če vse tri države primerjamo po dobičku, ki ga ustvari povprečna družba, najbolje kaže srbski družbi, sledita Hrvaška in Slovenija. Po dobičku na enega prebivalca pa največ ustvarijo slovenske družbe, najmanj pa srbske.

Rezultati so pokazali, da slovenske družbe sicer zaposlujejo najmanj delavcev, a ustvarjajo najvišjo dodano vrednost na zaposlenega in imajo največ prihodkov na zaposlenega. Največ zaposlenih imajo srbske družbe, a imajo tudi najmanj prihodkov na zaposlenega. V povprečju so najslabše plačani delavci v hrvaških družbah, najbolje pa v slovenskih.

Poglejmo si še, kako je z zadolženostjo posamezne države. Najvišji odstotek družb, ki so malo zadolžene, beležijo srbske družbe (21,2 odstotka), sledijo jim hrvaške družbe (19,3 odstotka). Slovenske družbe imajo najnižji odstotek družb, ki so malo zadolžene (15,1 odstotka). Med hrvaškimi in srbskimi družbami je okoli 20 odstotkov takih družb, ki so zelo zadolžene, medtem ko je slovenskih takih le 16,8 odstotkov.

Vir: Bisnode

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje