Naše gospodarstvo uspešnejše od srbskega in hrvaškega

V Bisnode so tokrat napravili primerjalno analizo gospodarstev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Ugotovili so, da je slovensko gospodarstvo še vedno opazno v prednosti, a tudi, da sta nas Hrvaška in Srbija na določenih področjih že prehitela.
Obljuba Sloveniji

Obljuba Sloveniji (Vir slike: sxc.hu)

Začnimo s številom gospodarskih družb, registriranih v posamezni državi. Konec leta 2012 je bilo največ gospodarskih družb registriranih na Hrvaškem, nato v Srbiji, najmanj pa v Sloveniji – v kolikor nas zanima število gospodarskih družb na posameznega prebivalca, pa je vrstni red prav obraten. Na Hrvaškem so sicer od leta 2010 do danes opazili znižanje števila gospodarskih družb, in sicer za 2 odstotka, nasprotno pa v Sloveniji, kjer se je njihovo število povečalo za 10,2 odstotka, in v Srbiji, kjer jih je danes za 5,8 odstotkov več kot leta 2010.

Glede na prihodke na prebivalca je Slovenija z 38 tisoč evri na vrhu, sledi ji Hrvaška z 18 tisoč evri, v Srbiji pa ta znesek znaša le slabih 10 tisoč evrov na prebivalca. Sicer so tako slovenske kot tudi srbske družbe od leta 2009 prihodke povečale – prve za 9,5 odstotkov, druge pa za 18,1 odstotka. Hrvaške družbe so medtem prihodke znižale za 0,1 odstotka. Skupno so največ prihodkov ustvarile družbe na Hrvaškem, sledijo slovenske in srbske družbe.

Slovenske družbe od leta 2009 še niso uspele povečati dobička.

Če vse tri države primerjamo po dobičku, ki ga ustvari povprečna družba, najbolje kaže srbski družbi, sledita Hrvaška in Slovenija. Po dobičku na enega prebivalca pa največ ustvarijo slovenske družbe, najmanj pa srbske.

Rezultati so pokazali, da slovenske družbe sicer zaposlujejo najmanj delavcev, a ustvarjajo najvišjo dodano vrednost na zaposlenega in imajo največ prihodkov na zaposlenega. Največ zaposlenih imajo srbske družbe, a imajo tudi najmanj prihodkov na zaposlenega. V povprečju so najslabše plačani delavci v hrvaških družbah, najbolje pa v slovenskih.

Poglejmo si še, kako je z zadolženostjo posamezne države. Najvišji odstotek družb, ki so malo zadolžene, beležijo srbske družbe (21,2 odstotka), sledijo jim hrvaške družbe (19,3 odstotka). Slovenske družbe imajo najnižji odstotek družb, ki so malo zadolžene (15,1 odstotka). Med hrvaškimi in srbskimi družbami je okoli 20 odstotkov takih družb, ki so zelo zadolžene, medtem ko je slovenskih takih le 16,8 odstotkov.

Vir: Bisnode

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,