Slovensko gospodarstvo z optimizmom v prihodnost

Avtor — 06.07.2015
Slovenija je v preteklem letu zabeležila živahno rast gospodarstva, kar nas je v območju evrovalute uvrstilo celo na sam vrh najhitreje rastočih ekonomij. Slovensko gospodarstvo zato z optimizmom zre v prihodnost, a ne smemo pozabiti, da nekateri izzivi še niso rešeni, opozarjajo v Bisnode.
Slovensko gospodarstvo z optimizmom v prihodnost

Slovensko gospodarstvo z optimizmom v prihodnost (Vir slike: jiggoja, Freedigitalphotos.net)

Na ugodno gospodarsko rast so vplivale tudi razmere v okoliških državah, saj je gospodarska aktivnost v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah okrevala, to pa se je pozitivno odražalo tudi na Sloveniji, pravi Maria Anselmi iz podjetja Bisnode. Pričakovanja o rasti so podobna tudi za letošnje leto, ključni dejavnik pri tem pa bo zagotovo izvoz v tujino. 

Slovenija je v lanskem letu izvozila za 23.039,2 milijona evrov blaga, kar je za 6,9 odstotka več kot v letu poprej. Ob tem je beležila presežek v blagovni menjavi v vrednosti 393,9 milijona evrov.

Rast izvoza se nadaljuje tudi v leto 2015, saj je bil ta v prvem četrtletju za 4,4 odstotka višji od izvoza v istem obdobju prejšnjega leta in je znašal 5.831,3 milijona evrov. 

Poslovanje izvoznikov v letu 2014 (Vir slike: Bisnode)

V primerjavi z letom 2013 so izvozniki lani ustvarili 2,3-krat večji dobiček.

(Vir slike: Bisnode)

Za izbor najbolj izvozniških dejavnosti v letu 2014 so v Bisnode izdelali indeks na podlagi doseženega ranga po odstotku izvoznikov in po odstotku ustvarjene prodaje znotraj dejavnosti. Tiste dejavnosti, ki so zabeležile najvišji indeks, so poimenovali najbolj izvozniško usmerjene.

V letu 2014 je bila najbolj izvozno usmerjena proizvodnja farmacevtskih surovin in preparatov (Vir slike: Bisnode)

Glede na podatke iz leta 2013 imamo v Sloveniji več kot 17.500 izvoznikov, kar predstavlja približno četrtino celotne populacije gospodarskih družb. 70 odstotkov izvoznikov je družb z omejeno odgovornostjo in 29 odstotkov delniških družb. Če pogledamo po velikosti, kar 91 odstotkov izvoznikov predstavljajo mala in srednje velika podjetja. Njihov prispevek k izvozu ni zanemarljiv, saj znaša dobro tretjino in raste. Preostalih 65 odstotkov celotnega slovenskega izvoza ustvarijo 3 odstotki velikih podjetij. 

Profil izvoznikov (Vir slike: Bisnode)

Več pa si preberite v biltnu podjetja Bisnode >>


Oznake: , , ,