So lahko zaporniki tudi podjetniki?

Neki teksaški zapor omogoča zapornikom razvoj veščin in znanj, potrebnih za zagon posla. Medtem ko služijo svojo kazen jim ponujajo posebne programe, prek katerih lahko pridobijo potrebna znanja. S tem tudi znižujejo število povratnikov.
So lahko zaporniki tudi podjetniki?

PEP se bo še letos širil v Dallas (Vir slike: YouTube).

Eden od zapornikov, ki je šel skozi takšen program, je tudi Richard Chavez Jr., pripadnik gangsterske skupine in že četrti član svoje družine, ki se je znašel za rešetkami. Nič kaj obetavna prihodnost.

Chavez Jr. je zdaj hvaležen za inovativen program, ki so ga izvajali v zaporu, v katerem je služil svojo kazen. Pomagal mu je razviti veščine za oblikovanje svojega posla, tako z vidika poslovnega načrta kot iskanja finančnih sredstev.

Zaporniški podjetniški program (PEP) sloni na filozofiji, da bi se zaporniki z znanji, kot jih je pridobil Chavez Jr., redkeje ponovno znašli za rešetkami. Poudarek programa je na spremenjenem obnašanju in delu na širšem cilju, kot je zmanjšanje zaporniške populacije.

Kako znižati stroške zaporov?

Naj spomnimo, ZDA ima velike težave s preveliko zasedenostjo zaporov. Je namreč prva na lestvici po številu zapornikov, ima jih kar 1,5 milijonov. Težavo ne predstavljajo le slabe razmere, temveč tudi velik finančni strošek s strani države. V Teksasu za vsakega od več kot 150 tisoč zapornikov država letno nameni okoli 18.200 dolarjev, kar za marsikoga (v primeru neto izplačila) predstavlja že letni zaslužek.

Zaporniki imajo svoje družabno omrežje >>

Odvetniki v Washingtonu si na vse pretege želijo zmanjšati zaporniške stroške. Ena od poti je tudi PEP, ki se ukvarja z vprašanjem, kaj potem, ko je zapornik svoboden. Najpogosteje se ti vrnejo na stara pota, in se kaj kmalu ponovno znajdejo za rešetkami. Začaran krog, torej.

PEP tudi v Dallas

PEP ni nastal zdaj, v času, ko je podjetniško še posebej »in«, na voljo je že od leta 2004. V tem času so pomagali že več kot 1.100 študentom, ki so uspeli odpreti 165 podjetij, dva od teh naj bi bila ocenjena na vrednost več kot milijon dolarjev. 90 dni po njihovem odhodu iz zapora imajo še vsi svoje službe, ugotavlja PEP. Še letos naj bi se ta uspešen program preselil tudi v zapor v okolici Dallasa.

Kar je morda s strani države še bolj pomemben podatek, pa je, da je veliko manj povratnikov med tistimi, ki so se udeležili PEP programa kot sicer. Med PEP študenti je delež povratnikov 7-odstotni, sicer pa dosega 23 odstotkov .

PEP deluje s pomočjo zasebnih donacij, pri izvajanju programa pa jim pomagajo tako prostovoljci kot začasno osebje. Občasno povabijo tudi teksaške poslovneže. Program države tako ne stane prav nič.

Predpisani pogoji za PEP

Za včlanitev v program obstaja nekaj zahtev: zaporniki ne smejo biti obtoženi spolnega nasilja, obsojeni morajo biti na kazen, nižjo od štirih let, nato pa s pristojnimi opravijo razgovor, in v kolikor jih izberejo v program, jih preselijo v Cleveland.

Zaporniki se morajo navaditi na nov sistem, nekateri se morajo naučiti tudi rokovanja z računalniki. Čez čas zaporniki postanejo pravzaprav polno zaposleni študenti poslovnih ved, saj delajo 40 ur na teden. Pri razvoju svojih idej jim pomagajo prostovoljci, ki jim svetujejo pri finančnih poslih, realnih napovedih za rast in podobno. Program doseže vrhunec z dvodnevnim tekmovanjem. Ob koncu razglasijo tudi zmagovalca.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje