So investitorji res pomembni za uspeh startupa?

Avtor — 07.06.2015
Zdi se, da je najbolje, kar lahko podjetnika na začetku svoje poslovne poti doleti, to, da investitor v podjetje vloži zavidljive vsote denarja. Pa imajo ta podjetja res največ možnosti za uspeh?
So investitorji res pomembni za uspeh startupa?

So zunanji investitorji res pomembni za uspeh startupa? (Vir: Bigstockphoto.com)

Če vas bo odgovor presenetil, ni nič čudnega, saj so medijsko najbolj izpostavljeni ravno podjetniki, ki jim uspe pridobiti pozornost investitorja. Izsledki spodaj opisanih raziskav seveda ne pomenijo, da investicije niso pomembne. So pa dobra spodbuda za vse, ki jim ne uspe pridobiti investitorja.

Neprofitna organizacija Kauffman Foundation, ki promovira podjetništvo, je predstavila rezultate desetletne raziskave, ki kaže, da najuspešnejša podjetja ne potrebujejo investitorjev. V vzorec so vzeli več kot pet tisoč novih podjetij in ugotovili, da so najpogostejši viri financiranja banke in druga posojila ter osebni prihranki. Za to se je odločilo skoraj dve tretjini novih podjetij. Angelske investicije in tvegani kapital sta šele na petem in šestem mestu ter imata skupaj 10-odstotni delež.

     

Viri kapitala

Delež  

1

Banke in druga posojila

34,9%

2

Osebni prihranki

30,0%

3

Prijatelji in družina

6,3%

4

Kreditne kartice

6,2%

5

Angelski investitorji

5,8%

6

Tvegan kapital

4,4%

7

Povezano z državo

2%

Zgornja tabela kaže le delež virov kapitala v novih podjetjih, ne pove pa nič o uspehu posameznega podjetja. Da bi preverili pomembnost investicije za uspeh, so v drug vzorec vzeli le 479 najhitreje rastočih podjetij. Tudi ti rezultati ne govorijo v prid angelskim investicijam in tveganemu kapitalu. Najpogostejši viri financiranja za hitro rastoča podjetja so osebni prihranki, sledijo pa jim banke in druga posojila. Angelske investicije so šele na sedmem mestu, tvegani kapital pa na osmem mestu od devetih.

      

Vir

Število  

Delež  

Osebni prihranki

322

67,2%

2

Banke in druga posojila

248

51,8%

3

Kreditne kartice

163

34,0%

4

Družina

100

20,9%

5

Poslovni znanci

57

11,9%

6

Angelski investitorji

37

7,7%

7

Bližnji prijatelji

36

7,5%

8

Tvegan kapital

31

6,5%

9

Državna podpora

18

3,8%

Najhitreje rastoča podjetja imajo mentorje

Raziskava je poleg tega ugotovila, da ima kar 75 odstotkov najhitreje rastočih podjetij mentorje. Pri tem so podjetniki manjših podjetij z mentorji bolj povezani kot podjetniki večjih podjetij. Različnih pogledi na poslovanje, kvalitetno svetovanje in odgovori izkušenih strokovnjakov lahko odločilno vplivajo na uspeh podjetja.

Vir: washingtonpost.com in crowdfundinsider.com


Oznake: , , ,