Soustanovitelj Googla gre v vesolje

Avtor — 12.06.2008
Sergej Brin, soustanovitelj Googla, si je že rezerviral polet v vesolje. Člani Orbital Mission Circle, ki bodo poleteli v vesolje, bodo s prispevkom finančno pomagali družbi pri prvi zasebni misiji v vesolje.
Soustanovitelj Googla gre v vesolje

Space Adventures ponuja zasebne misije v vesolje, prve se bo udeležil tudi Sergej Brin, soustanovitelj Googla.

Brin je za rezervacijo že plačal 5 milijonov dolarjev in si tako zagotovil enega izmed sedežev na plovilu. Polna cena potovanja bo presegla 35 milijonov dolarjev.

Space Adventures je v preteklosti že kupoval sedeže v ruski vesoljski agenciji, sedaj pa nameravajo zgraditi svojo Soyuz raketo za zasebne misije v vesolje, ki bi se naj začele v drugi polovici leta 2011. Družba zaenkrat namerava opraviti eno misijo na vesoljsko postajo na leto, z dvema potnikoma na krovu.

Direktor Space Adventures, Eric Anderson, pravi da privatna raziskovanja vesolja ne bi smela biti namenjena le bogatim. Njegova družba med drugim ponuja brez-gravitacijske polete, ki stanejo manj kot 4000 dolarjev, kar za ameriške razmere ni veliko. Prizadeva si tudi za to, da bi bilo polet v vesolje možno zadeti na loteriji ali pa na kakšnem tekmovanju.

Vir: Reuters