Spregledani giganti

Avtor — 17.06.2009
Bessemer Venture Partners je eden izmed najstarejših ameriških skladov tveganega kapitala, ki neprekinjeno deluje že od leta 1911. V času svojega delovanja je investiral v mnogo podjetij, nekatera danes uspešna podjetja pa je tudi spregledal.
Spregledani giganti

Tudi najboljši delajo napake.

Razlogi za zavrnitev nekaterih danes zelo uspešnih organizacij so različni. Nekaterim vlagateljem se je npr. zdela privlačnejša druga investicijska možnost, drugim ni ustrezal vodilni team ali pa se jim poslovna ideja ni zdela dovolj zanimiva.

Tako je sklad spregledal podjetja kot so Apple in Apollo Computer, ker se je potencialnim investitorjem zdela cena deleža podjetja previsoka. Zanimanja sklada nista vzbudila niti eBay in PayPal, saj naj bi za slednjim stala premalo izkušena ekipa in preveč birokracije. Vzrok za zavrnitev podjetja Lostus so bile denarne težave, Compaq pa po mnenju investitorja zaradi prevlade IBMa na področju prenosnih računalnikov ni imel veliko možnosti. Spregledan je bil celo spletni gigant Google, podjetje Federal Express pa je zavrnitev prejelo kar sedemkrat.

 

Vir: Bvp


Oznake: