Sprememba v urejanju zavarovanja družinskih članov

Avtor — 09.07.2013
S 1. junijem 2013 delodajalec ne prijavlja več v obvezno zavarovanje družinskih članov zaposlenih, temveč vsak nosilec zavarovanja naredi to sam. To pomeni, da potrdil o šolanju ne prinesete več delodajalcu, temveč to uredite sami na ZZZS.
Sprememba v urejanju zavarovanja družinskih članov

Sprememba v urejanju zavarovanja družinskih članov. (Vir slike: sxc.hu)

S 1.6.2013 so se pričele uporabljati spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določajo, da je zavezanec za prijavo družinskega člana v obvezno zdravstveno zavarovanje (torej zavarovanec, po katerem bodo družinski člani zavarovani) nosilec zavarovanja.

Za družinske člane, ki imajo na dan 1.6.2013 že vzpostavljeno zavarovanje, se šteje, da je od 1.6.2013 dalje njihov zavezanec za prijavo nosilec zavarovanja, po katerem imajo urejeno zavarovanje.

Na tej podlagi delodajalci, Zavod RS za zaposlovanje, centri za socialno delo, upravne enote in drugi od 1. 6. 2013 dalje niso več dolžni vlagati prijave in odjave v zavarovanje za družinske člane.

Prvo prijavo v zavarovanje bo dolžan vložiti nosilec zavarovanja, po katerem bo družinski član (otrok, zakonec, zunajzakonski partner, starš) zavarovan na ZZZS, in sicer v roku 8 dni od nastanka pogojev za zavarovanje.

Za vse, ki ste starši študentov ali dijakov, pa še napotek! Nikar ne pozabite pravočasno priskrbeti potrdila o šolanju, saj lahko predvidevamo, da bo na začetku šolskega leta na ZZZS zaradi sprememb huda gneča.

Vir: zzzs.si


Oznake: , ,