Spremembe pri poročanju o plačah že v novembru

Avtor — 17.10.2012
V javnem sektorju se obetajo spremembe pri poročanju podatkov o plačah. Ukinjena bo programska rešitev AJPES Odjemalec, podatki se bodo odslej predlagali preko aplikacije ISPAP v povezavi s sistemom ePooblasil AJPES.
Spremembe pri poročanju o plačah že v novembru

Spremembe pri poročanju o plačah že v novembru (Vir slike: sxc.hu)

Podatke o izplačanih plačah pravne osebe ali od njih pooblaščene osebe, kot je na primer računovodstvo, posredujejo v elektronski obliki prek spletne aplikacije.

Od 1. novembra 2012 dalje bo predložitev podatkov prek aplikacije ISPAP delovala v povezavi s sistemom ePooblastil AJPES. Za vse dosedanje, že registrirane poročevalce na osnovi vloge, se način dostopa v aplikacijo ISPAP oz. pravice za pošiljanje podatkov ne bodo spremenile, novi poročevalci pa bodo za vpogled in oddajo podatkov morali pridobiti pooblastilo.

Navodilo za izdelavo XML datoteke, namenjeno razvijalcem, je usklajeno s spremembo Pravilnika o metodologiji za posredovanje in analizo podatkov o plačah v javnem sektorju RS in je objavljeno na strani za razvijalce programske opreme na spletni strani AJPES.

Spremenjen način poročanja se bo začel uporabljati od 1. 11. 2012 dalje oz. za poročanje o izplačanih plačah za mesec oktober 2012. Spremembe veljavnih kontrol in nove kontrole so vključene v Šifrant ISPAP – veljavnost od 1. 11. 2012, delovni list »Kontrole«.

Poročani podatki so zbrani v podatkovni bazi ISPAP. Pripravljeni so za vpogled prek spletnega portala AJPES in za različne analize za potrebe državnih institucij. Oddaja podatkov na papirju ali v kakršni koli drugi obliki ni mogoča, prav tako ni mogoč neposreden vnos podatkov na spletnem portalu AJPES.

Posebna programska rešitev AJPES Odjemalec, ki je omogočala sprejem datotek s podatki, kontrolo podatkov, potrditev prejema in obveščanje o rezultatih kontrole ter arhiviranje, bo pri poročanju podatkov o plačah za mesec oktober 2012 ukinjena.

Vir: AJPES

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!


Oznake: , ,