Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Od 30. julija 2014 naprej velja spremenjen ZIZ (novela ZIZ-J). Slednji je bil od leta 1998 noveliran 10-krat. Tokratne spremembe stremijo predvsem k hitrejšim zaključkom v izvršilnih postopkih, saj naj bi bilo na Okrajnem sodišču največ nerešenih zadev, starejših od 5 let, ravno izvršilnih.
Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Spremembe ZIZ. (Vir slike: freeimages.com)

Kot izhaja iz vsebine predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J), se kritičnega stanja na področju izvršbe zaveda tudi sodstvo samo, nanj pa že vseskozi opozarja Evropska komisija.

Ena od pomembnejših sprememb ZIZ je vsekakor sprememba določbe o omejitvi izvršbe. Z izvršbo je po novem možno seči pri denarnih terjatvah do dveh tretjin dolžnikovih prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70 % minimalne plače. Do sedaj je veljalo, da mora dolžniku ostati celoten znesek minimalne plače. 

To v praksi pomeni, da bo dolžniku na računu ostalo najmanj 552,4 evrov. 

Po novem se bo lahko izvršilni postopek začel po uradni dolžnosti le, če bo znesek po enem izvršilnem naslovu presegal 10 evrov, ali če bo skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presegal 20 evrov.

Poleg že poznanih oblik verodostojnih listin, se v je v zakon kot primer verodostojne listine navedlo tudi pisni obračun prejemkov iz delovnega razmerja v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.

Več o izvršbi na podlagi verodostojne listine preberite v članku Izterjava dolga, ki nastane zaradi neplačanega računa

Spremenjene so določbe, ki urejajo odlog izvršbe. Dodan je tudi nov, 84.a člen, ki pravi: Prostovoljna izpolnitev izvršitelju in rubež gotovine imata značaj sodnega pologa.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Vir: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J; UL RS, št. 53/2014)

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje