Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Od 30. julija 2014 naprej velja spremenjen ZIZ (novela ZIZ-J). Slednji je bil od leta 1998 noveliran 10-krat. Tokratne spremembe stremijo predvsem k hitrejšim zaključkom v izvršilnih postopkih, saj naj bi bilo na Okrajnem sodišču največ nerešenih zadev, starejših od 5 let, ravno izvršilnih.
Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Spremembe ZIZ. (Vir slike: freeimages.com)

Kot izhaja iz vsebine predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J), se kritičnega stanja na področju izvršbe zaveda tudi sodstvo samo, nanj pa že vseskozi opozarja Evropska komisija.

Ena od pomembnejših sprememb ZIZ je vsekakor sprememba določbe o omejitvi izvršbe. Z izvršbo je po novem možno seči pri denarnih terjatvah do dveh tretjin dolžnikovih prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70 % minimalne plače. Do sedaj je veljalo, da mora dolžniku ostati celoten znesek minimalne plače. 

To v praksi pomeni, da bo dolžniku na računu ostalo najmanj 552,4 evrov. 

Po novem se bo lahko izvršilni postopek začel po uradni dolžnosti le, če bo znesek po enem izvršilnem naslovu presegal 10 evrov, ali če bo skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presegal 20 evrov.

Poleg že poznanih oblik verodostojnih listin, se v je v zakon kot primer verodostojne listine navedlo tudi pisni obračun prejemkov iz delovnega razmerja v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.

Več o izvršbi na podlagi verodostojne listine preberite v članku Izterjava dolga, ki nastane zaradi neplačanega računa

Spremenjene so določbe, ki urejajo odlog izvršbe. Dodan je tudi nov, 84.a člen, ki pravi: Prostovoljna izpolnitev izvršitelju in rubež gotovine imata značaj sodnega pologa.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Vir: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J; UL RS, št. 53/2014)

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje