Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Avtor — 24.07.2014
Od 30. julija 2014 naprej velja spremenjen ZIZ (novela ZIZ-J). Slednji je bil od leta 1998 noveliran 10-krat. Tokratne spremembe stremijo predvsem k hitrejšim zaključkom v izvršilnih postopkih, saj naj bi bilo na Okrajnem sodišču največ nerešenih zadev, starejših od 5 let, ravno izvršilnih.
Izvršba po novem možna tudi na del minimalne plače

Spremembe ZIZ. (Vir slike: freeimages.com)

Kot izhaja iz vsebine predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J), se kritičnega stanja na področju izvršbe zaveda tudi sodstvo samo, nanj pa že vseskozi opozarja Evropska komisija.

Ena od pomembnejših sprememb ZIZ je vsekakor sprememba določbe o omejitvi izvršbe. Z izvršbo je po novem možno seči pri denarnih terjatvah do dveh tretjin dolžnikovih prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70 % minimalne plače. Do sedaj je veljalo, da mora dolžniku ostati celoten znesek minimalne plače. 

To v praksi pomeni, da bo dolžniku na računu ostalo najmanj 552,4 evrov. 

Po novem se bo lahko izvršilni postopek začel po uradni dolžnosti le, če bo znesek po enem izvršilnem naslovu presegal 10 evrov, ali če bo skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presegal 20 evrov.

Poleg že poznanih oblik verodostojnih listin, se v je v zakon kot primer verodostojne listine navedlo tudi pisni obračun prejemkov iz delovnega razmerja v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.

Več o izvršbi na podlagi verodostojne listine preberite v članku Izterjava dolga, ki nastane zaradi neplačanega računa

Spremenjene so določbe, ki urejajo odlog izvršbe. Dodan je tudi nov, 84.a člen, ki pravi: Prostovoljna izpolnitev izvršitelju in rubež gotovine imata značaj sodnega pologa.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Vir: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J; UL RS, št. 53/2014)

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje