Spremenite negative v pozitive!

Priznajte. Zagotovo se je že vsakomur izmed nas zgodilo, da ni popolnoma zadovoljil potreb potrošnikov. Za kisle obraze potrošnikov so morda krive majhne spremembe v našem poslovanju, določen izdelek, ki ga ne ponujamo več ali čas dostave, s katerim se ne moramo ravno hvaliti naokrog.
Spremenite negative v pozitive!

Spremenite poslovanje (slika: smallbizbee).

Ali lahko spremenimo negativnost v pozitivnost?

A kaj, če bi lahko te minuse spremenili v dolgoročne pluse za potrošnike, kar bi sčasoma odstranilo mrke poglede z njihovih obrazov?

Na Smallbizbee so objavili zanimivo zgodbo, ki bo naslikala poanto, sami pa se odločite, če lahko kaj podobnega storite v lastnem podjetju. 

 

Zgodba

Pred nekaj tedni je bil moj rojstni dan in tašča mi je poslala Zappos (http://www.zappos.com/) darilni kupon. Hura za taščo! Nisem ravno velik privrženec nakupovanja čevljev, a ko jih, uporabim Zappos. Torej, iščem par elegantnih sandal, saj prihaja poletje (Fantje, saj veste, o čem govorim? O tistih sandalih, ki jih nosimo za izredne priložnosti, poroke in podobno). Kakorkoli že, ko najdem par, ki mi je všeč, kliknem “kupi” in vse gre kot po maslu.  

Kasneje zvečer prejmem elektronsko sporočilo od Zapposa, ki pravi: “Čestitamo, vaše naročilo je bilo nadgrajeno z brezplačnim pošiljanjem prek noči!” Super! Navdušen sem nad tem, da bom svoje sandale prejel kar se da najhitreje in se počutim kar nekoliko posebnega, da je bilo moje naročilo ZASTONJ nadgrajeno!

…potem se mi je posvetilo.

Še nedolgo nazaj je bilo brezplačno pošiljanje prek noči (in to v obe smeri) standard pri Zapposu. In sedaj, le nekoliko pozneje, se kot majhen otrok veselim nečesa, kar sem že imel, pa so mi vzeli in mi to zgolj vsake toliko časa znova ponudijo.  

 

Še kdo drug vidi briljantnost v tem?

Morali so spremeniti način, kako voditi svoje podjetje in nam več niso bili sposobni zagotavljati brezplačnega pošiljanja v obe smeri, če nismo za to plačali nekoliko več. Pomislite, to je hud negativen udarec za potrošnika. Brezplačno pošiljanje prek noči je razlog, zakaj so mnogi ljudje kupovali pri njih in je stvar, po kateri (poleg sijajnih storitev) je bilo podjetje prepoznavno.   

Ni znano, koliko naročil postane nadgrajenih. Morda 50 odstotkov? A kar je storil Zappos, je bilo briljantno. Vzeli so storitev, ki je nekoč bila standardna, jo eliminirali ter jo nato ponudili zgolj izbranim potrošnikom, ki so se zaradi njih počutili izjemno. 

 

Verjetno dodajanje vrednosti v procesu

Ko nekaj postane standard, je to novo normalno stanje. Torej, ko je Zappos gradil znamko okoli potrošniških storitev in pošiljanja prek noči, je to sčasoma postalo normalno zanje. Potrošniki so to pričakovali. Sedaj so prinesli nazaj vrednost v pošiljanju prek noči in ob enem povečali zadovoljstvo uporabnikov.

 

Zaključek

Podjetje je še vedno izjemno uspešno in to dve leti po tem, ko so se znebili brezplačnega pošiljanja. Potrošniki še vedno hvalijo njihove storitve. In sedaj ljudje govorijo o tem, kako “kul” se počutijo, ko zadenejo brezplačno pošiljanje prek noči in dobijo svoje sandale tri dni hitreje kot bi jih morali. Mislite, da je naključje, da je podjetje gradilo svoje ime prav okoli potrošniških storitev in spremenilo svoje največje negative v pozitive? Stavim, da ne. 

 

Vir: Smallbizbee

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje