Sredi jezera Mavčiče padla ideja za Kickstarter projekt

Oče Jure Dolinšek in njegova sinova Luka ter David se intenzivno pripravljajo na Kickstarter kampanjo, v sklopu katere bodo predstavili Origo boat 300. Razvoj od idejne zasnove, do predmodelov orodij, oblikovanja, izboljšav, samostojnega testiranja pa vse do prototipa je trajal slabo desetletje.
Sredi jezera Mavčiče padla ideja za Kickstarter projekt

Origo boat 300 je že plul po naši obali, nekaterih jezerih in rekah (Vir slike: Origo)

Ideja za zložljiv čoln Origo boat 300 je nastala med ribolovom na jezeru Mavčiče, kjer si oče Jure, sicer zaprisežen ribič, pogosto bistri misli. »Tisti dan sem razmišljal, s kakšnimi problemi se soočamo ribiči – glavni so transport, privez in skladiščenje. Sledilo je iskanje rešitve in prva asociacija je bila zložljiv čoln, o katerem sem pomislil na origami čolničke.«

Čoln na strehi ali v avtomobilu

Celoten razvoj, podkrepljen z raziskavami in testiranji je trajal slabo desetletje. Čoln je med tem plul že po naši obali, po blejskem jezeru in jezerih Mavčiče ter tudi rekah. Njegova prednost je poleg enostavne sestave, katera traja približno 15 minut (v roku 20 minut pa lahko postane že jadrnica), tudi enostaven prevoz z avtomobilom (na strehi ali v notranjosti enoprostorca). Prav tako pa je enostavno tudi hranjenje v kleti ali garaži in se tako izognemo stroškom skladiščenja ter priveza.

Origo boat 300 je zložljiv čoln (Vir slike: Origo)

Kaj je Origo boat 300? To je plovilo, ki ga je možno sestaviti v petnajstih minutah. Uporabljamo lahko vesla, bencinski ali električni motor, lahko pa je tudi manjša jadrnica. Plovilo je narejeno iz razgradljive ABS plastike, kar pomeni, da je čoln 100-odstotno razgradljiv. Kot mala jadrnica lahko brez težav pluje tudi ob močnejšem vetru, saj je testiran v razmerah do 5. stopnje po Beaufortovi lestvici.

Se pripravljate na Kickstarter kampanjo? >>

Radi raziskujete otoke?

»Origo boat je večnamenski, primeren tako za posameznike kot tudi za družine, ki si želijo čoln za užitkarske vožnje po vodi in odkrivanje malih otokov med dopustovanje. Primeren je tudi za ljubitelje ribolova, ki lahko pod senčnikom z osvežilno pijačo ob strani čakajo na ulov,« lahko je praktičen »byboat«, lahko pa tudi jadrnica.

Priprave od avgusta lani

Kickstarter kampanjo bosta vodila 32-letni Luka, grafični oblikovalec in 28-letni David, po poklicu lesni tehnik. »Na kampanjo na Kickstarterju se pripravljamo že od avgusta lani,« pravi oče, ki dodaja, da so se po nasvete zatekli k tistim, ki so se kampanij na platformah za množično financiranje že lotili.

Kickstarter: pomoč pri prepoznavnosti in dobra raziskava trga

Za Kickstarter so se odločili, ker »je najbolj prepoznavna platforma za množično financiranje, zato smo mnenja, da so tu najboljše možnosti«. Obenem pa jim omogoča tudi dobro raziskavo trga in pomaga pri prepoznavnosti.

Proizvodnja bo potekala v Sloveniji (Vir slike: Origo)

Na Origo boat 300 bo treba še malce počakati

Čoln je trenutno na cenitvi, na podlagi tega podatka pa bo objavljena višina finančnih sredstev na Kickstarterju. »Finančna sredstva nam bodo omogočila zagon proizvodnje, izdelavo orodij in končnega produkta, plačilo delovne sile, izdelavo nagrad za kampanjo, pošiljanje in možnost izboljšave produkta.« Datum začetka kampanje še ni znan, saj se želijo čim bolje pripraviti in se v čim večji meri izogniti morebitnim zapletom in težavam.

Bo crowdfunding letos eksplodiral? >>

»V Sloveniji se bomo odzivu pustili presenetiti, ciljamo pa seveda na svetovni trg,« pravi oče. Proizvodnja 60-kilogramskega plovila, ki zložen v dolžino meri 3 metre, v višino pa 10 centimetrov, bo potekala pri nas v Sloveniji .

Kdaj bodo podporniki prejeli svoj Origo boat? »Vse je odvisno od hitrosti proizvodnje in seveda pošiljanja produkta po svetu, zato tudi predvidevamo, da bo le to vzelo nekaj mesecev. Vsekakor pa se bomo  potrudili dostaviti naš produkt podpornikom čim hitreje.«

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje