Starejši podjetniki svetujejo

Avtor — 12.01.2009
V kriznih časih pridejo prav izkušnje starejših podjetnikov, ki so preživeli že marsikatero recesijo.
Starejši podjetniki svetujejo

Včasih je dobro sprejeti nasvet bolj izkušenih.

Od leta 1929 se je v ZDA zvrstilo že sedem recesij. Podjetniki, ki vodijo podjetja že od druge svetovne vojne pravijo, da trenutno stanje sicer res ni dobro, vendar bodo močni preživeli. Svetujejo, da je v takem času potrebno ostati miren in ohraniti samozavest.

V 80-ih letih, ko so zaradi bančne krize nastale težave pri pridobivanju financiranja, se je teksaški milijonar Sam Wyly znašel tako, da je najel obvezniško posojilo po sicer zelo visoki 17-odstotni obrestni meri, a se mu je nazadnje izplačalo. Svetuje tudi stalno ocenjevanje primernosti svojega poslovnega modela. Sam je npr. ugotovil, da so franšizne restavracije dosti bolj donosne od drugih in v času krize prešel na izključno franšizni model.

Izkušeni podjetniki svetujejo veliko in ciljno usmerjeno zmanjšanje stroškov. V času krize je tako dobro pregledati svoj proračun in zmanjšati vse nepotrebne dejavnosti. Potrebna je tudi velika previdnost, saj se v občutljivih časih stvari hitro lahko obrnejo v negativno smer. Nazadnje pa je treba poskrbeti še za jasno komunikacijo med zaposlenimi, da se bodo v času krize zavedali, da je pomembno predvsem preživetje in bodo pripravljeni vložiti več dela za nižje plače.

Nekateri pravijo, da podobne krize kot je sedanja še niso videli in če jo bodo podjetniki želeli preživeti, bodo morali biti iznajdljivi. Kriza namreč lahko traja tudi nekaj let.

Vir: Forbes