StartUP Gimnazije Novo mesto potekal v duhu iskanju novih podjetniških idej

Avtor — 15.11.2014

StartUP Gimnazija Novo mesto je pod vodstvom mentorjev Janeza Gorenca in Željke Kitić že drugič potekal v duhu iskanja novih podjetniških idej. V 54 urah, kolikor so imeli udeleženci na voljo za delo, je 40 dijakov oblikovalo deset ekip …

StartUP Gimnazije Novo mesto potekal v duhu iskanju novih podjetniških idej

StartUP Gimnazije Novo mesto potekal v duhu iskanju novih podjetniških idej (Vir slike: arhiv StartUp Novo mesto)

StartUp Gimnazije Novo mesto je potekal med 7. in 9. novembrom, glavni pokrovitelj dogodka pa je bil Simobil Novo mesto.

Signifikanti pomen vpletenosti dijakov v poslovni svet

“Dogodek smo izvedli že drugo leto zapored, saj se zavedamo, da je izrednega pomena, da so dijaki čim bolj vpeti v današnji poslovni svet ter dogajanje okoli njih. Mnogokrat slišimo, da je današnja mladina depriviligirana ter ‘ovita v vato’, mi pa želimo dokazati, da so kljub vsemu inovativne, odgovorne osebe,” pojasnjuje mentorica podjetniškega krožka na Gimnaziji Novo mesto, Željka Kitić in doda: “Hkrati pa smo želeli našim dijakom, ki na Gimnaziji Novo mesto hodijo k podjetniškem krožku, ponuditi še nekaj več. Možnost povezovanja v interdisciplinarne time, delo na konkretnih idejah, spoznavanje podjetnikov, ki jih bodrijo kot mentorji, predstavitev pred komisijo ter lepo popotnico za življenje.”

54 ur za oblikovanje podjetniških ekip in piljenje svoje podjetniške ideje

V 54 urah, kolikor so imeli udeleženci na voljo za delo, je 40 dijakov oblikovalo deset ekip, ki so bolj ali manj intenzivno delale vsaka na svoji podjetniški ideji.

Udeleženci so bili večinoma iz šol, ki so letos vključene v program za spodbujanje podjetništva med mladimi, Junior Achievement, vendar to ni bil pogoj za udeležbo. Večina timov se je odločila težave ljudi, kot so dolgčas, jutranje zbujanje, pomanjkanja medčloveške topline ali čakanje na postrežbo, reševati s pomočjo računalniških aplikacij, drugi pa so namesto programske opreme razvijali strojno opremo ali raziskovali tržišče unikatnih izdelkov.

Naučite se poslovnih veščin: MP šola

Predavanja o vitkem okvirju, izdelavi prototipa in umetnosti predstavitev pred komisijo

V petek in soboto so dijaki lahko poslušali predavanja o vitkem okvirju (lean canvas), izdelavi pristajalne strani, izdelavi prototipa, uporabniški izkušnji ter o umetnosti pičanja, ekipam pa prišli pomagat tudi izkušeni podjetniški mentorji iz Startup pospeševalnika Novo mesto, Ekonomske fakultete ali različnih podjetij,” pove Kitićeva.

Udeležencem so pri njihovem delu svetovali, kam naj se bolj usmerijo in kam manj, nekatere ekipe pa so postavili na realna tla in jim povedali, da so šli v povsem napačno smer in da se preusmerijo v kaj drugega, kar ni nujno vodilo do dobre volje dijakov – podjetnikov. Toda vsi so se po nekaj urah tuhtanja vendarle preusmerili v drugo idejo in prav vse ekipe so svoj poslovni model in rešitev v nedeljo predstavile komisiji. Na dogodku so vsi udeleženci prejeli tudi povzetek knjige Delaj vitko, ki jim je zelo pomagala pri razvoju njihovega poslovnega modela.

Številne ekipe z zanimivimi idejami

Komisija, v kateri so sedeli Ana Petančič, Borut Potočnik, Matjaž Peterman, Alexis Zrimec, Matej Černe in Lovro Peterlin je kot zmagovito ekipo proglasila Convertor, ekipo, ki je razvijala spletni vtičnik za avtomatsko pretvorbo imperialnih merskih enot v metrične in nazaj. Drugo mesto so zasedli Project Source, ki so razvijali kombinirani baterijski polnilec za mobilne naprave, prenosnim diskom in multimedijskim centrom, tretji pa so bili eSkiing, sicer veterani gimnazijskega startup vikenda, ki so razvijali zabavno aplikacijo za popestritev smučanja.

Ostale ekipe so bile: Make My Day z aplikacijo, ki uporabnikom ob različnih priložnostih pošlje napisano lepo misel, Skok s pripomočkom za skrajšanje čakalne dobe v kavarnah, Škarje app z aplikacijo za pomoč pri naročanje pri frizerju, Era, ki je razvijala prenosni polnilec za telefone na obnovljive vire, Drugačen Ti z izdelovalovanjem unikatnih oblačil, TranS z aplikacijo za zbujanje zaspancev, ki zaradi dremanja na avtobusu radi zamudijo svojo postajo ter Wake Me z aplikacijo za garantirano jutranje zbujanje.

Udeleženci so prišli iz Gimnazij Novo mesto, Vič, Bežigrad, Erudio, novomeške Tehniške ter iz Srednje elektro in računalniške šole Maribor, Srednje gradbene in geodetske šole Ljubljana, Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper in Srednje frizerske šole Ljubljana.

Zmagovalne ideje z noto inovativnosti

Zmagovalna ideja Converto rešuje problem z nestandardnimi merskimi enotami (imperialni in metrični sistem). »Razvijamo ‘plugin’ z imenom Converto za WordPress, ki v besedilu poišče imperialne oz. metrične merske količine ter enote in jih ustrezno pretvori v uporabniku poznane. To lahko uporabnik stori s klikom na gumb, v prihodnje pa se bo to izvedlo samodejno glede na lokacijo uporabnika in merskega sistema, ki se uporablja na tem območju.

Naši ciljni kupci so lastniki oz. upravljavci spletnih strani. Z uporabo našega ‘plugina’ ne bi imel urednik nič dodatnega dela,« pojasnjuje član zmagovalne ekipe, Domen Bukovec. Poleg njega za idejo stojijo še: Blaž Vovko, Jan Robida in mentor podjetniškega krožka Janez Gorenc.

Ekipa Project Source, ki je zasedla drugo mesto, je predstavila napravo, ki rešuje probleme odvisnosti od baterije in prostora ter omogoča večjo funkcijonalnost vaše mobilne naprave. Omogočala bo polnjenje, prenašanje datotek na ali z naprave, ter ogled vseh datotek, shranjenih na njej, kot so: filmi, glasba, slike in dokumenti.

So-ustanovitelja podejtniškega tandema, Blaž Lepenik in Nik Marcel Horvat pri tem pojasnjujeta: »Za najino idejo stojijo mentorji Podjetniškega Inkubatorja Maribor ter zdaj še nekateri mentorji Start up vikenda Novo Mesto. Obstaja tudi možnost, da nama bo Mestna občina Maribor pomagala poiskati investitorja. Vtisi iz tekmovanja pa so zelo pozitivni, saj je bilo slednje organizirano na nivoju ter  ob tem tudi zelo profesionalno vodeno.«

Njuna glavna motivacija pri ideji je bila to, da si želita svojo službo namesto najti, ustvariti sama, saj se po končani šoli ne vidita v klasični službi. Njuna vizija za prihodnost tako leži v tem,  da bosta ustvarila podjetje, ki jima bo omogočalo nadaljnjo inoviranje ter razvijanje njunih idej.

Ekipa, ki je na StartUp vikendu zasedla tretje mesto, je bila eSkiing, ki v svojem bistvu predstavlja neke vrste mobilno platformo za smučarje.

Uporabnik se lahko s pomočjo Facebooka prijavi v samo aplikacijo, slednja pa mu omogoča vpogled v zabavno statistiko, kot so: povprečna in najvišja hitrost, presmučana razdalja, čas smučanja, … Preko tovrstne aplikacije bo lahko uporabnik tudi tekmoval s prijatelji in drugimi smučarji. »V prihodnosti nameravamo aplikacijo obogatiti še z vremensko napovedjo, možnostjo rezervacije kart in mnogimi drugimi koristnimi lastnostmi. S tem bi aplikacija resnično postala celovita smučarska platforma,« pojasnjujejo njeni ustvarjalci.

Ekipo sestavljajo Rok Dolenc v vlogi vodje, Nejc Savodnik kot programer in oblikovalec Lan Sovinc. V vlogi njihove mentorice stoji Željka Kitić, podpirajo pa jih tudi znani slovenski bivši in sedanji smučarji, kot so: Jure Košir, Žan Kranjec, Andrej Šporn in Tomaž Čižman.

»Vizije za prihodnost so ogromne. Dolgoročen cilj je, da bi aplikacijo razširili po vseh evropskih smučiščih. Računamo pa, da bo aplikacija slovenskim smučarjem na voljo že v letošnji smučarski sezoni, seveda brezplačno,« so še vizionarski inovativni ustvarjalci.


Oznake: ,