Ste dovolj dober vodja?

Umetnost vodenja je sposobnost, ki je posamezniku v veliki meri dana že v zibelko, kljub temu pa se jo je mogoče tudi priučiti. Gre namreč za zelo pomembno lastnost podjetnikov, saj lahko le z dobrim vodenjem ustvarite ekipo, ki bo delo opravljala zavzeto in učinkovito.
Nasveti izkušenih podjetnikov za izboljšanje produktivnosti

Nasveti izkušenih podjetnikov za izboljšanje produktivnosti (Vir sllike: sxc.hu)

Dober vodja ima odlično sposobnost organizacije, zna hitro, a kljub temu premišljeno sprejemati pomembne poslovne odločitve ter vedno zna oceniti, katere zadolžitve imajo prioriteto pred ostalimi. Kljub temu pa vse našteto ni dovolj za odlično poslovanje podjetja. Dober vodja mora namreč znati tudi pravilno delati z ljudmi, saj se na svoji podjetniški poti neprestano srečuje s strankami, dobavitelji, poslovnimi partnerji, investitorji in zaposlenimi. 

Predvsem dobro upravljanje z zaposlenimi je bistvenega pomena za uspeh podjetja. Le zadovoljni in motivirani delavci bodo namreč delali dobro in učinkovito, vaše podjetje pa bo poslovalo z dobičkom. Da bi to dosegli, pa morate svojim zaposlenim omogočiti naslednje:

… avtonomnost in samostojnost

Pomembno je, da svojim zaposlenim dovolite, da tudi sami sprejemajo odločitve in delo opravljajo na svoj način. Zavedati se morate, da jih boste v nasprotnem primeru izgubili, saj si nihče ne želi neprestanega nadzora s strani nadrejenih, vi pa boste z njimi vred izgubili tudi kopico novih idej in zamisli, ki bi lahko vašemu podjetju lahko prinesli nove rešitve in izboljšave. 

… jasna pričakovanja

Bistveno je, da se z zaposlenimi že na samem začetku dogovorite o še dovoljenih mejah, ki jih ne smejo prestopiti ter natančno opredelite, kaj od njih pričakujete, nato pa se dogovorjenega tudi držite. V kolikor pa nameravate uvesti določene spremembe v delovnem procesu, poskrbite, da boste le-te dobro pojasnili tudi svoji podjetniški ekipi.

… občutek, da v podjetju opravljajo pomembno delo

Vsakdo si želi biti del nečesa velikega, prav to pa je tudi prednost velikih podjetij – zaposleni tu niso več zgolj individualisti, temveč člani ekipe, ki dela na projektu s pomembnim ciljem. Zaposlenim morate pojasniti, kakšni so cilji in vizija vašega podjetja ter jim dati vedeti, da so navsezadnje prav oni tisti, ki vam bodo sanje tudi pomagali uresničiti! 

… tihe kritike

Vsak zaposleni slej ko prej napravi napako in, da bi se v prihodnosti zavarovali pred podobnimi spodrsljaji, jih morate o storjenih napakah obvestiti. Toda nikoli tega ne počnite v javnosti – to osebo raje pokličite v pisarno in ji pojasnite, kaj je storila narobe.

… javne pohvale 

Drži, da vsak delavec od časa do časa napravi napako, toda res je tudi, da tudi najslabši zaposleni slej ko prej delo opravi več kot zadovoljivo. In takrat nastopi čas za pohvale in odobravanje nadrejenih. Velikokrat je prav pohvala pred sodelavci v coworking pisarni razlog za to, da se povprečni delavec čez noč prelevi v odličnega!

… priložnosti, da se dokažejo

Prav vsakdo ima svoje mnenje in tega se zavedajo vsi dobri voditelji. Svojim zaposlenim omogočite, da bodo z vami delili svoje zamisli in predloge glede morebitnih izboljšav poslovnih procesov in dobili boste na tisoče novih idej, s katerimi boste lahko pospešili določene postopke. To pa ni edina prednost – s tem, ko zaposlene vpletate v poslovanje vašega podjetja, se bodo čutili bolj pripadne podjetju in se bodo temu primerno tudi bolj potrudili.

… pošteno obravnavanje

Večine ljudi ne moti, da je njihov nadrejeni strog, zahteven in kritičen. Težave se ponavadi pojavijo, ko njihov vodja ne obravnava vseh zaposlenih enako. Resda so si ljudje različni med sabo, toda v kolikor želite imeti učinkovito ekipo, morate poskrbeti, da boste do vsakega zaposlenega pristopali na različen, a kljub temu pošten način. 

Vir: Inc.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje