Ste se po krivem znašli na DURS-ovem seznamu?

DURS je pred kratkim objavil seznam davčnih zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki so 25. marca presegale 5.000 EUR in so bile starejše od 90 dni. Ste se slučajno po krivem znašli na omenjenem seznamu?

Glavni namen seznama je, da se z javno objavo davčnih neplačnikov krepi davčna kultura, izboljša plačilna disciplina ter spodbudi k prostovoljnemu, pravilnemu in pravočasnemu obračunavanju in plačevanju davčnih obveznosti.

Odgovor in presojo glede tega, kako učinkovit je omenjeni sistem, prepustimo vam, mi pa smo se vprašali, kako ravnati, če se na seznamu znajdete po krivem.

Možnost odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja

DURS je na spletni strani zapisal, da tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oziroma objektivnih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, že obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oziroma obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike.

Več o možnosti odpisa, delnega odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja si preberite tukaj >>

Seznam se posodablja 10. v mesecu

Če spadate v zgornjo skupino ali ste se kako drugače po krivem znašli na seznamu, morate počakati do 10. dneva v mesecu, ko bo DURS stari seznam zamenjal z novim.

Za vse, ki ste se znašli na seznamu

V kolikor ste mnenja, da je prišlo do napake ali imate kakšna druga vprašanja, potem lahko ta naslovite na elektronski naslov: gp.durs-gdu-urf(at)gov.si.

Vir: seznami.gov.si/DURS

Oznake: ,