Ste zavezanec za oddajo podatkov za statistiko finančnih računov?

Avtor — 08.02.2015
Banka Slovenije je za določen krog prebivalcev predpisala četrtletno zbiranje podatkov o stanjih finančnih sredstev in obveznostih na finančnih računih ter o transakcijah in vrednostnih spremembah v finančnih sredstvih in obveznostih.
Ste zavezanec za oddajo podatkov za statistiko finančnih računov?

Ste zavezanec za oddajo podatkov za statistiko finančnih računov? (Vir slike: digitalart, FreeDigitalPhotos.net)

Na podlagi zbranih podatkov Banka Slovenije, EUROSTAT in ECB preučujejo denarno politiko, analizirajo finančno posredništvo ter finančne odločitve gospodarskih družb in države.

Obvezniki poročanja so po standardni klasifikaciji institucionalnih sektorjev vse institucionalne enote, ki so uvrščene v sektorje 11, 12 in 13 in v skladu s Sklepom o poročanju podatkov za namene statistike finančnih računov izpolnjujejo kriterije za presojo obveznosti poročanja, ki so:

  • za sektor 11 ali nefinančne družbe bilančna vsota ob koncu koledarskega leta, pred obdobjem za katerega se poročajo podatki, 2 milijona evrov in več
  • za sektor 12 ali finančne družbe bilančna vsota ob koncu koledarskega leta, pred obdobjem za katerega se poročajo podatki, 1 milijon evrov in več,
  • za sektor 13 ali institucionalne enote centralne in lokalne ravni države bilančna vsota (vrednost aktive) ob koncu koledarskega leta, pred obdobjem za katerega se poročajo podatki, 8 milijonov evrov in več.

Institucionalne enote, ki so ustanovljene med letom, presojajo obveznost poročanja z ocenjevanjem bilančne vsote ob koncu četrtletja, za katerega se poročajo podatki.

Obvezniki poročilo za namene statistike finančnih računov predložijo samo v elektronski obliki, z neposrednim vnosom podatkov v spletni program oziroma z uvozom XML datoteke, pripravljene po vnosu v Excel preglednico. Zneske vpisujejo v evrih (1 EUR).

Preverite, ali ste zavezanec >>

Rok za oddajo četrtletnega poročila za IV. četrtletje leta 2014 (poročevalsko obdobje od 1. oktobra do 31. decembra) je 20. februar 2015.

Vir: AJPES

Oznake: , ,