Štirje od desetih Evropejcev želijo imeti svoje podjetje

Raziskava Eurobarometer o podjetništvu 2012 je pokazala zadnje trende na področju podjetništva v državah Evropske unije. Ugotovitve kažejo, da se je nekoliko zmanjšal delež tistih državljanov EU, ki želijo imeti svoje podjetje, predvsem zaradi trenutne gospodarske krize.

Pred tremi leti, ko je bila opravljena zadnja raziskava Eurobarometer o podjetništvu, si je kar 45 odstotkov vseh vprašanih državljanov Evropske unije želelo imeti svoje podjetje. Do danes se je omenjeni delež zmanjšal na 37 odstotkov. Eden od ključnih vzrokov za upad zanimanja za ustanovitev podjetja je trenutna gospodarska kriza, ki je na kolena spravila že mnogo uspešnih podjetij in gotovo prestrašila tudi tiste, ki so pri vstopu v podjetništvo še nekoliko oklevali.

Slovenija sicer nekoliko odstopa od evropskega povprečja – delež državljanov Slovenije, ki bi bili raje samozaposleni kot zaposleni, namreč znaša le 28 odstotkov, podobno stanje je opaziti tudi na Danskem (28 odstotkov), Finskem (24 odsotkov) in Švedskem (22 odstotkov). Večini Slovencev veliko bolj ustreza status zaposlenega – takih je kar 66 odstotkov.

Samozaposlitvi so na splošno bolj naklonjeni moški – takih je 42 odstotkov, medtem ko je žensk nekoliko manj, in sicer 33 odstotkov, saj bi jih večji delež raje delal kot zaposlene v podjetju. Na željo po ustanovitvi lastnega podjetja vpliva tudi starost – anketiranci, stari med 15 do 24 so namreč veliko bolj naklonjeni samozaposlitvi, kot pa tisti iz starejših starostnih skupin.

Poglejmo si še vzroke zakaj se posamezniki raje odločajo za zaposlitev kot samozaposlitev. Četrtina vprašanih meni, da jim več kot ustanovitev lastnega podjetja pomeni reden in zanesljiv prihodek, ki ga dobijo v službi, četrtina pa je zadovoljna že s tem, da imajo zagotovljeno zaposlitev, kar v primeru samozaposlitve ne drži vedno. V desetih državah članicah Evropske unije pa je vsaj desetina takih, ki se za zaposlitev raje odločijo zaradi socialne varnosti, katere so deležni kot zaposleni.

Vir: Europa.eu

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje