Štirje od desetih Evropejcev želijo imeti svoje podjetje

Raziskava Eurobarometer o podjetništvu 2012 je pokazala zadnje trende na področju podjetništva v državah Evropske unije. Ugotovitve kažejo, da se je nekoliko zmanjšal delež tistih državljanov EU, ki želijo imeti svoje podjetje, predvsem zaradi trenutne gospodarske krize.

Pred tremi leti, ko je bila opravljena zadnja raziskava Eurobarometer o podjetništvu, si je kar 45 odstotkov vseh vprašanih državljanov Evropske unije želelo imeti svoje podjetje. Do danes se je omenjeni delež zmanjšal na 37 odstotkov. Eden od ključnih vzrokov za upad zanimanja za ustanovitev podjetja je trenutna gospodarska kriza, ki je na kolena spravila že mnogo uspešnih podjetij in gotovo prestrašila tudi tiste, ki so pri vstopu v podjetništvo še nekoliko oklevali.

Slovenija sicer nekoliko odstopa od evropskega povprečja – delež državljanov Slovenije, ki bi bili raje samozaposleni kot zaposleni, namreč znaša le 28 odstotkov, podobno stanje je opaziti tudi na Danskem (28 odstotkov), Finskem (24 odsotkov) in Švedskem (22 odstotkov). Večini Slovencev veliko bolj ustreza status zaposlenega – takih je kar 66 odstotkov.

Samozaposlitvi so na splošno bolj naklonjeni moški – takih je 42 odstotkov, medtem ko je žensk nekoliko manj, in sicer 33 odstotkov, saj bi jih večji delež raje delal kot zaposlene v podjetju. Na željo po ustanovitvi lastnega podjetja vpliva tudi starost – anketiranci, stari med 15 do 24 so namreč veliko bolj naklonjeni samozaposlitvi, kot pa tisti iz starejših starostnih skupin.

Poglejmo si še vzroke zakaj se posamezniki raje odločajo za zaposlitev kot samozaposlitev. Četrtina vprašanih meni, da jim več kot ustanovitev lastnega podjetja pomeni reden in zanesljiv prihodek, ki ga dobijo v službi, četrtina pa je zadovoljna že s tem, da imajo zagotovljeno zaposlitev, kar v primeru samozaposlitve ne drži vedno. V desetih državah članicah Evropske unije pa je vsaj desetina takih, ki se za zaposlitev raje odločijo zaradi socialne varnosti, katere so deležni kot zaposleni.

Vir: Europa.eu

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje