Strokovnjak odgovarja: DDV pri nakupih v tujini

Avtor — 04.05.2010

Danes si lahko v rubriki strokovnjak odgovarja preberete nekaj o obračunu DDV pri produktu, ki je kupljen od podjetja iz tujine, nakup pa smo opravili prek spleta.

Strokovnjak odgovarja: DDV pri nakupih v tujini

Strokovnjak odgovarja: DDV v poslovni praksi.

Za vas smo izbrali iz vestnika DDV v poslovni praksi

Vaše vprašanje:

Na internetni strani, ki je last podjetja v Kanadi, kupimo fotografije, ki jih uporabimo za svoje oglaševanje oz. za našo internetno stran. Plačamo preko Mastercarda in si račun tudi sami natisnemo. Na računu ni obračunanega DDV (posebej piše, da DDV ni obračunan). Ali naj upoštevamo pravila in predpise, ki veljajo v naši državi? Kaj je s tem računom: Kanada ni članica EU, zato menim, da račun tudi po novem ne gre v knjigo DDV? Kako naj tu postopamo? Ali moramo obračunati DDV na podlagi sistema samoobdavčitve, ker DDV ni obračunan?

Odgovor:

Kraj obdavčitve pri t.i. intelektualnih storitvah (med slednje med drugim spadajo tudi elektronsko opravljene storitve), opravljenih za davčnega zavezanca, se po novem ne določa več po posebnem pravilu, pač po novem splošnem pravilu določanja kraja obdavčitve pri storitvah. Skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 je tako kraj opravljanja storitev, ki jih prejme davčni zavezanec, ki deluje kot tak, kraj, kjer ima ta davčni zavezanec sedež svoje dejavnosti.

Če so te storitve opravljene stalni poslovni enoti davčnega zavezanca, ki ni v kraju, kjer ima sedež svoje dejavnosti, je kraj opravljanja teh storitev kraj, kjer ima ta davčni zavezanec stalno poslovno enoto. Če takega sedeža ali take stalne poslovne enote ni, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima davčni zavezanec, ki prejme te storitve, stalno oziroma običajno prebivališče. Tretja točka prvega odstavka 76. člena ZDDV-1 v nadaljevanju določa, da mora DDV med drugim plačati tudi vsak davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, je identificirana za namene DDV, katerima se opravijo storitve iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, če te storitve opravi davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji.

Na podlagi navedenega se določanje kraja obdavčitve pri storitvah iz starega 29. člena ZDDV-1, ki so opravljene davčnemu zavezancu, tudi po 1.1.2010 ne spremeni, saj se še vedno določa po sedežu naročnika. Ne glede na navedeno je zakonodajalec določanje kraja obdavčitve le nekoliko poenostavil, saj PZDDV po novem pravila uporabe in uživanja za tovrstne storitve ne vsebuje več (izjema so telekomunikacijske storitve).

Menim, da je ob upoštevanju zgoraj navedenega, vaša družba s sedežem v Sloveniji, ko naroči elektronsko opravljene storitve s strani izvajalca te storitve s sedežem v Kanadi, v Sloveniji dolžna obračunati in plačati DDV kot naročnica te storitve v skladu s tretjo točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1. Davčno osnovo tako vpišete v polje 31, obračunani DDV v polje 25 ter odbitek (v kolikor to pravico seveda imate) v polje 41 DDV-O obrazca.

Za več koristnih odgovorov poglej: DDV v poslovni praksi, Verlag Dashöfer, založba, (avtorica članka Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka)


Oznake: , ,