Strokovnjak odgovarja: Izplačilo regresa

V tokratni rubriki strokovnjak odgovarja vam predstavljamo vprašanje delodajalca o pravicah delavca do regresa in vprašanje o višini regresa. V nadaljevanju si lahko preberete tudi kaj se zgodi, če delavec zamenja službo in kdaj je zakonsko določen rok za izplačilo regresa.
Strokovnjak odgovarja: Izplačilo regresa

Strokovnjak odgovarja: Izplačilo regresa (slika: sxc.hu).

Vprašanje:

Kdo izplača delavcu regres, če le-ta med letom zamenja delodajalca? Ali ima delavec, zaposlen za krajši delovni čas, pravico do regresa? Kako delodajalec določi vsoto za regres?

Odgovor:

V kolikor delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, saj ima tak delavec pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja enake delavcu, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje.

Izjema od navedenega pravila so primeri, ko delavec dela krajši delovni čas po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ko ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas in pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas.

Rok izplačila regresa

Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Regres se mora izplačati do 1. julija tekočega koledarskega leta. Izjemoma se lahko izplača najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta ali v več delih, če je tako določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti in če ima delodajalec resne likvidnostne težave.

Minimalna in maksimalna višina regresa

Minimalna višina regresa je določena z minimalno plačo, ki velja na ravni države, kar pomeni, da je v skladu z Zakonom o določitvi minimalne plače, letos minimalna višina regresa omejena z bruto zneskom 748,10 evra. Maksimalna višina izplačanega regresa ni omejena.

Vir: Mladipodjetnik.si.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje