Študent s študentskim s.p. ne more pridobiti subvencije za samozaposlitev!

Še ena zaušnica mladim podjetnikom v Sloveniji - študent, ki hoče svoj študentski s.p. zapreti ter odpreti navaden s.p., ni upravičen do subvencije za samozaposlitev. V Zavodu mladi podjetnik se tako sprašujemo: Je spodbujanje podjetništva med mladimi sploh v interesu države?
Študent s študentskim s.p. ne more pridobiti subvencije za samozaposlitev!

Študents s študentskim s.p. ni upravičen do subvencije za samozaposlitev! (vir slike: sxc.hu).

V Žurnalu so raziskali zgodbo mladega podjetnika, ki mu je Zavod za zaposlovanje zavrnil subvencijo za samozaposlitev. Zapisali so naslednje:

»Naš bralec (ime je znano uredništvu) iz Štajerske je še kot študent odprl študentski s.p., torej obliko samostojnega podjetja, ki pa ne predstavlja glavne dejavnosti in zatorej podjetnik plačuje nižje prispevke. Med pozvedovanjem so mu na velenjski izpostavi Zavoda za zaposlovanje zatrdili, da bo lahko kasneje ob prehodu na navadni espe kandidiral za subvencijo.

Opozarjali so le na časovne roke
Po končanem študiju se je odločil, da preide na ‘navadni’ espe. Ko je želel zaprositi za subvencijo za samozaposlitev ob odprtju espeja (ta znaša 4.500 evrov), so ga na zavodu zavrnili, saj da subvencijo lahko dobijo samo tisti, ki v zadnjih 12 mesecih niso bili samozaposleni.

Prebral sem si vse pogoje na strani zavoda za zaposlovanje in se tudi pozanimal, kako bo, ko mi bo status potekel in bom odprl navadni espe. Na njihovi strani sem razbral, da je možno kandidirati za subvencijo, če prej nisi imel espeja na podlagi redne zaposlitve, kar študentski espe ni. Poklical sem tudi v Ljubljano na Zavod in zaposlovanje in na Ajpesu sem se pozanimal. Povsod so me opozorili le, da moram pred potekom statusa zapreti espe, saj bi sicer avtomatsko prešel v redni espe in ne bi mogel kandidirati. Zadnji dan statusa sem espe zaprl in nato šel na zavod v Velenje, kjer so me presenetili z izjavo, da do subvencije nisem upravičen,‘ nam je predstavil svojo izkušnjo. Zdaj že nekaj časa čaka na pojasnila z zavoda in išče rešitev.

Če bi to prej vedel…
Medtem ko ga pošiljajo od ene do druge domnevno pristojne osebe, razočarano ugotavlja, da si problem ‘vsak po svoje razlaga. Če bi vedel, da me bo to ovirali pri kandidiranju za subvencijo, študentskega espeja nikoli ne bi odpiral. S tem sem si za celo leto vnaprej uničil plan. Prej sem začel poslovati tudi zato, ker sem ciljal, da bom nato dobil subvencijo.’«

 

Po nedavnem povečanju prispevkov za študentski s.p. gre torej za ponovno nerazumljivo potezo, ki v teh kriznih časih še dodatno otežuje uspešnost mladih podjetnikov.

Zaradi vseh peripetij v zadnjih letih na področju podpore podjetništva v Sloveniji se v Zavodu mladi podjetnik sprašujemo: Se država zaveda pomena razvoja mikro podjetij za razvoj gospodarstva? 

 

Pisanje je povzeto s spletne strani Žurnal.org.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje