Študentskega s.p. ni več mogoče ustanoviti

Avtor — 05.02.2013
V preteklih dneh je bilo na nas naslovljenih kar nekaj vprašanj glede možnosti ustanovitve tako imenovanega "študentskega s.p.". Pristojni državni organi so namreč ustanovitev po tej podlagi od 1.1.2013 zavračali.
Študentskega s.p. ni več mogoče ustanoviti

Študentski s. p. (Vir slike: sxc.hu)

Opomba: Naj najprej povemo, da za vse spodnje informacije nimamo še uradnih (pisnih) odgovorov od pristojnih služb. Informacije smo zbrali na podlagi telefonskih pogovorov z referenti posameznih služb. Novico bomo dopolnili takoj ko prejmemo dodatna pojasnila.

Obrnili smo se na organizacije, ki področje obravnavajo oziroma so pristojni za pobiranje prispevkov: MGRT, SPIZ, ZZZS ter DURS. Uradnega, pisnega odgovora sicer še nimamo, vendar pa nam je prek telefona več referentov potrdilo, da študentskega s.p. s 1.1. 2013 ni mogoče več odpreti. Zavarovalna podlaga za določanje višine prispevkov je tako od začetka leta enaka kot pri navadnem s.p. in trenutno znaša 299,35 evrov mesečno.

Preberite več: Študentski s.p. >>

Kaj če imam že odprt študentski s.p.?

V primeru, da imate že odprt študentski s.p., lahko ugodnost nižjega plačevanja prispevkov ohranite še do konca tega študijskega leta. To je odvisno od vašega statusa:

  • Dijaki morate najkasneje do 1.9.2013, to je prvi dan, ko nimate več statusa, svojo zavarovalno podlago iz 104 spremeniti v 005 (samozaposlitev – polni s.p.).
  • Študenti morate svojo zavarovalno podlago iz 104 v 005 spremeniti najkasneje do 1.10.2013, torej do prvega dne, ko nimate več statusa.

Kako je s študentskimi ugodnostmi?

Že pri prejšnji obliki študentskega s.p. je dijak / študent izgubil večino pravic, ki so bile do tedaj subvencionirane. Od bivanja v študentskem domu, do študentskih bonov. Na tem področju se torej ne spremeni nič. Prav tako ima študent podjetnik še vedno pravico do brezplačnega vpisa v izobraževalne programe, če za to izpolnjuje pogoje, oziroma je to pravico imel že pred ustanovitvijo s.p..

Kar se tiče pravice do opravljanja študentskega dela, se tu mnenja nekoliko razlikujejo. Glede na to, da je zavarovalna podlaga 005 samozaposlitev, je nekoliko vprašljivo, če lahko študent podjetnik še opravlja delo prek študentske napotnice. Po drugi strani pa smo zasledili tudi pojasnilo MGRT, ki pravi, da je tovrstno delo še naprej možno, saj gre še vedno za študenta, ki lahko opravlja študentsko delo. Poudarjamo, da uradnega odgovora na to vprašanje še nimamo. Po drugi strani je res tudi to, da v primeru, da imate odprt s.p. in zanj že plačujete prispevke, ni smiselno da delate preko študentskega servisa. Z delodajalcem se raje dogovorite za bruto znesek izplačila, razliko pa uporabite za plačilo prispevkov ter ostalih stroškov.

Preberite več: Popoldanski s.p. >>

Popoldanski s.p. in spremembe

V zadnjem času smo zasledili tudi trditve, da se bodo povečali tudi prispevki za tiste, ki dejavnost opravljajo kot popoldanci. Zgoraj omenjene organizacije spremembo zanikajo, torej za popoldanski s.p. vse ostaja kot je bilo. To pomeni, da prispevki, v primeru, da ste pri drugem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas (40 ur na teden) ostajajo dobrih 36 evrov mesečno.

Vas zanima več? Oglasite se na MP svetovanju >>

Študent podjetnik in d.o.o. / d.n.o. / zavod

Študent podjetnik lahko odpre tudi druge oblike podjetja. Najbolj pogoste, poleg s.p., so še d.o.o., d.n.o. in zavod. Do 1.1.2013 je bilo za vse lastnike omenjenih oblik podjetja obvezno plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje v višini dobrih 100 evrov (dne 1.2. je ta znesek 105,4 evrov). Zaenkrat velja, da se v tem primeru višina prispevkov ni spremenila, tako da ti zneski ostajajo, se pa spremembe obetajo s 1.1.2014, ko bo obvezno zavarovanje za poslovodne osebe na enak način kot pri s.p.. Pozitivno je to, da lastniki / poslovodne osebe v tem primeru ohranijo študentske ugodnosti. Glede na zgoraj zapisano je pričakovati porast teh oblik podjetja v prihodnjih mesecih.

Smo podjetništvu nenaklonjena država?

Glede na zviševanje prispevkov v zadnjih letih lahko sklepamo, da naši državi razvoj študentskega podjetništva pravzaprav ni v interesu. Leta 2009 smo bili priča povišanju pavšalnih prispevkov za študente podjetnike z s.p. iz slabih 30 na preko 130 evrov. Sedaj se prispevki več kot podvajajo, kar nas skrbi. Prepričani smo, da se bo sedaj še manj mladih kot do sedaj odločilo za odprtje lastnega podjetja.

Študentski s.p. je predstavljal neke vrste poligon za testiranje ideje, formiranje tima, splavitve prvih produktov ter preizkušanja na trgu. Pomenil je ugoden način za pridobivanje prvih znanj s področja podjetništva, poslovanja podjetij ter sorodnih področij. Dejstvo je, da je startup faza zelo občutljiva faza, povezana z veliko tveganji. Žal smo sedaj to tveganje povečali, namesto da bi ga zmanjševali.

Vas nismo prestrašili in ste še vedno optimistični glede odprtja podjetja?             Obiščite nas na MP svetovanju >>


Oznake: , , ,