Stvari, ki jih morda niste vedeli o selfijih

Avtor — 06.01.2015
O selfijih se govori zadnjih nekaj let. Leta 2013 je bila s strani avtorjev uglednih slovarjev angleškega jezika Oxford Dictionaries izbrana za angleško besedo leta, saj je pogostost uporabe te besede v tistem obdobju poskočila za 17 tisoč odstotkov.
Stvari, ki jih morda niste vedeli o selfijih

Samo na Instagramu je več kot 35 milijonov objavljenih selfijev (Vir slike: YouTube).

Prvič se je izraz selfie uporabil leta 2002, in sicer na avstralskem spletnem forumu. Čeprav je beseda obstajala že nekaj let, pa je večjo prepoznavnost dobila šele leta 2013. K povečani rabi so prispevala tudi družbena omrežja, v zadnjem času pa cvetijo tudi številne aplikacije, ki omogočajo lažje zajemanje selfijev in pripomočki, s katerimi lahko zajamemo večji del naše okolice in s tem prijatelje. Posnete so bile tudi pesmi, ki opevajo selfije.

Delajo selfije tudi vaši dedki in babice?

Povprečna starost osebe, ki upodobi samega sebe prek selfija, je 23,7 let, čeprav podatki nekaterih raziskav kažejo, da so tudi starejši precej naklonjeni selfijem. Morda so selfie naredili tudi vaši dedki in babice!

Omrežja, polna selfijev

Skoraj polovica uporabnikov Facebooka je že objavila selfie na družbenih omrežjih. Pravzaprav vam zmanjka prstov na rokah, ko zjutraj preverite družbena omrežja, in štejete, koliko selfiejev so vaši prijatelji objavili. Na Instagramu so uporabniki od obstoja tega omrežja pa do danes objavili že več kot 35 milijonov selfijev. Impresivno, mar ne?

Tudi omrežje Snapchat se na tem področju prebuja – na njem uporabniki objavijo 5 odstotkov vseh objavljenih selfijev na družbenih omrežjih, pri tem pa so študentke nekoliko bolj aktivne pri objavljanju. Tudi iz zvezdniškega sveta prihaja z vrha seznama ženska – to je Kylie Jenner, članica klana Kardashian.

Kaj je selfie? Selfie je fotografija, na kateri je oseba upodobila samo sebe, lahko tudi v družbi drugih oseb. Najpogosteje je upodobljena kar s pametnim telefonom ali s spletno kamero z namenom objave na družbenih omrežjih.

Filipinci se najbolj nastavljajo bliskavicam

Mesto, kjer je bilo posnetih največ selfijev, se nahaja na Filipinih. To je mesto Makati, je lani oznanila revija Time, in sicer z 258 selfiji na 100 tisoč ljudi. Sledijo Manhattan v New Yorku, Miami, Anaheim v Kaliforniji, Petaling Jaya v Maleziji, Tel Aviv, Manchester, Milano.

Doba iPhonov izničila pomen avtogramov

Dandanes slika oziroma selfie pomeni celo več kot avtogram. Če smo nekoč upali, da bi od znane osebe prejeli avtogram, ki bi ga varno shranila nekje doma, danes večina upa, da bo dobila priložnost se slikati s svojimi oboževanimi. Temu je pred časom prikimala tudi mlada ameriška pevka Taylor Swift, ki je dejala, da je za podpis ni prosil nihče od pojava iPhonov in kamer, ki so obrnjene naprej.

Oznake: , , , , ,