Subvencije za samozaposlitev končno na voljo!

Avtor Borut Borštnik — 27.05.2010
Komentiraj!
V teh dneh je Zavod RS za zaposlovanje (Zavod) pričel z vključevanjem brezposelnih oseb in oseb v postopku izgubljanja zaposlitve v program samozaposlovanja. Program omogoča vključenim pridobitev subvencije za samozaposlitev.
Subvencije za samozaposlitev končno na voljo!

Subvencije za samozaposlitev so končno tu!

Objavljamo izvirno novico, kot je bila objavljena na straneh Zavoda za zaposlovanje:

Gre za nepovratno finančno pomoč na začetku posameznikove samostojne poslovne ali poklicne poti in znaša 4.500 EUR v enkratnem znesku. Za novo vključevanje v letu 2010 je na voljo približno 12,5 mio evrov, predvidevamo pa okoli 3 tisoč novih vključitev.

V program samozaposlovanja se lahko v skladu z zaposlitvenim načrtom vključi oseba, ki ima poslovno idejo in za katero je med drugim ugotovljeno, da v zadnjih 5 letih ni prejela sredstev iz naslova subvencije za samozaposlitev od Zavoda ter da v zadnjih 12 mesecih ni bila samozaposlena in izpolnjuje druge pogoje za pridobitev subvencije (samozaposlitev v Republiki Sloveniji, za polni delovni čas ipd.).

Letos je postopek vključevanja v program samozaposlovanja predviden v nekoliko razširjeni obliki. Pred pridobitvijo subvencije za samozaposlitev se bo oseba morala vključiti v program Pomoč pri samozaposlitvi, ki se bo izvajal v dveh fazah. Oseba se bo tako najprej vključila v Svetovalni intervju za presojo kandidatove poslovne ideje, kjer bodo zunanji podjetniški svetovalci preverili podjetniško idejo kandidata in podali mnenje o možnosti uresničitve poslovne ideje in samozaposlitve in smiselnosti vključitve v delavnico. Nato se bo oseba vključila v 3 - dnevno delavnico Priprava na samozaposlitev, kjer bodo kandidatom predstavljene in podane podjetniške vsebine (osnove podjetništva, financiranje podjetja, trženje in predstavitve). Po zaključeni delavnici bo lahko oseba oddala vlogo za pridobitev subvencije.

 Kdor pridobi subvencijo za samozaposlitev, mora samozaposlitev ohraniti najmanj eno leto.

 Subvencijo se lahko pridobi za naslednje oblike samozaposlitve:

  • zaposlitev kot poslovodna oseba oz. direktor v lastniški ali solastniški gospodarski družbi, ki je ustanovljena največ 3 mesece pred datumom samozaposlitve;

  • pridobitev statusa samostojnega podjetnika posameznika – s.p. ali

  • pridobitev statusa osebe, ki z osebnim delom samostojno opravlja dejavnost – na podlagi odločbe pristojnega organa oziroma vpisa v register samostojnih dejavnosti. 

Do subvencije niso upravičene osebe, ki se bodo samozaposlile na področju kmetijskih dejavnosti.


Priporočamo vam, da si več o subvenciji za samozaposlitev preberete v dveh člankih, ki smo ju objavili na našem portalu:

 


Vir: Zavod za zaposlovanje

 

Prijavi se na e-novice!