Subvencije za samozaposlitev so še na voljo

Avtor — 18.06.2013
Sredstva za samozaposlitev so na nekaterih območnih službah Zavoda za zaposlovanje še na voljo, kar pomeni, da bo kmalu možno kombiniranje subvencij in delne oprostitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za novoustanovljena podjetja.
Subvencije za samozaposlitev so še na voljo

Subvencije za samozaposlitev so še na voljo (Vir slike: sxc.hu)

Če je na enoti, na kateri ste povprašali za sredstva, teh že zmanjkalo, imate možnost, da se za subvencijo potegujete na drugi enoti zavoda. Ni namreč nujno, da se na subvencijo potegujete v kraju, kjer prebivate. 

Od 1. julija 2013 dalje bo ob prvem vpisu v poslovni register mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je bila uvedena z novim zakonom ZPIZ-2. Namen delne oprostitve je zmanjšati obremenitev samozaposlenih oseb ob začetku opravljanja dejavnosti ter spodbujanje podjetništva.

Osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane kot samozaposlenci, bodo:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca za ZPIZ in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka;
  • v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka.

Več o tem preberite v novici: Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja.

Pozanimali smo se, ali je mogoče kombiniranje subvencij za samozaposlitev in delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za novoustanovljena podjetja, saj so sredstva za subvencije na nekaterih območnih službah Zavoda za zaposlovanje še na voljo! V kolikor so vam na vaši območni službi zatrdili, da je sredstev že zmanjkalo, vam priporočamo, da srečo poskusite še na drugih območnih službah, kjer so še na voljo. 

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje RS so nam namreč zatrdili, da se subvencije za samozaposlitev ne izključujejo z oprostitvijo plačila prispevkov za samozaposlene po novem pokojninskem zakonu ZPIZ-2. Hkrati je torej mogoče uveljavljati obe ugodnosti!

Če ste v dilemi glede novosti ali potrebujete več informacij, vas vabimo na MP svetovanje >>

Oznake: , , , ,