Svet blogov

Blogi za iskanje službe oziroma t.i. službeni blogi so lahko zelo uporabno orodje za poizvedovanje o novi zaposlitvi ali karieri. Bloge pišejo ljudje po vsem svetu, napisani pa so skoraj že na vsako temo. Blogi, ki jih pišejo posamezniki, so uporabni le občasno, medtem ko so službeni blogi raznih podjetij pomemben vir dobrih informacij, ki jih boste potrebovali precej pogosteje.
Svet blogov

Pisanje bloga ni tako zahtevno, kot se morda zdi. (Vir: http://threehole.files.wordpress.com)

 

Ali je pisanje blogov koristno delo?

V službenih blogih vam je na voljo veliko informacij o samem podjetju in njegovem delovanju, ki vam ob iskanju službe lahko pridejo še kako prav. Službeni blogi so namreč preskrbljeni z natančnimi informacijami o tem, kaj je potrebno obvladati, če se prijavljaš na neko delovno mesto. Tudi najmanjša informacija lahko nudi ogromno pomoč nekomu, ki išče službo.

Ponavadi ti blogi nudijo tudi nasvete o tem, kaj storiti po razgovoru ter vse ostale splošne informacije o prijavljanju na novo delovno mesto. Odgovor na vprašanje Ali je pisanje blogov koristno delo, je torej DA. Ko si v sredini iskanja službe, je katerakoli informacija zate koristna – predvsem, če ti ta informacija pomaga pridobiti tvojo sanjsko službo.

Kako napisati blog

Za pisanje bloga ne rabite biti genij. Potrebujete le prostor na spletu, kamor boste lahko pisali svoj blog in pa seveda čas za pisanje. Za začetek morate razviti glavno temo bloga. Idejo za to boste morda našli na kakšnih drugih blogih, zato malo pobrskajte po spletu in poglejte kakšne bloge so si ustvarili nekateri drugi posamezniki. Osrednjo temo vašega bloga si izberite na enak način, kot si novinarji izberejo naslov za svoj članek. To vam bo pomagalo zagotoviti, da vaš blog ne bo preveč zmeden.

V naslednjem koraku boste morali poiskati prostor, kjer boste vaš blog objavili. Obstaja nešteto spletnih strani (tako plačljivih kot tudi brezplačnih), ki dajejo osebam, ki pišejo bloge možnost, da objavijo svoje gradivo. Morda pa boste želeli blog preprosto objaviti na svoji spletni strani, še posebej, če že imate lastno aktivno spletno stran.

Če pa želite s svojim blogom zaslužiti nekaj denarja, morate upoštevati nekaj naslednjih zadev. Blogi so eden najboljših načinov za trgovanje z raznimi proizvodi ali storitvami, zato morate biti, če si želite pridobiti spoštovanje, glede vašega mnenja o določenih proizvodih iskreni in zanesljivi. Tukaj je nekaj stvari, na katere lahko naletite med pisanjem bloga:

1. Pri pisanju bloga se vse vrti okoli vas. Tako je, na blogu lahko brez zadržkov izražate vaše mnenje in nanj pišete celo svoje osebne misli in poglede na določene zadeve. Postanete lahko pravi gospodar vašega bloga. Vi ste tisti, ki se odločite, kaj objaviti in kaj ne, prav tako pa lahko obliko vašega bloga uredite po lastnem okusu. Če znate za urejanje oblike uporabljati HTML in CSS, pa je to še toliko boljše, saj lahko v tem primeru oblikujeto celotno stran.

2. Na blogu lahko govorite oz. pišete skoraj o vsem, saj vam pisanje bloga daje popolno svobodo v izražanju. Govorite lahko celo o vašem osebnem življenju, med drugim tudi kakšne knjige berete ali katere izdelke najraje uporabljate. Če želite, lahko dodate tudi slike vas, vaših oblek ali česarkoli drugega, kar bi radi priporočili ali pokazali bralcem vašega bloga. Pisanje bloga bi lahko označili kot nekakšno olajševanje stresa, saj je to priložnost, ko se lahko popolnoma odprete ter izrazite vse, kar vam leži na srcu ali v mislih.

3. Nekateri blogi včasih služijo tudi za obrekovanje ljudi. Kot je že znano, ima ponavadi vse, kar ima prednosti še toliko večje slabosti, kar se kaže tudi tukaj. Svoboda izražanja je seveda dobra, saj je večina držav demokratično urejenih, vendar pa lahko povzroči tudi, da začnejo ljudje to svobodo izkoriščati. Pogosto se zgodi, da posamezniki na svojih blogih objavljajo razne govorice ali celo laži o drugih. Zapomnite si, da je pisanje bloga osnovano zgolj na osebnem mnenju in izkušnjah, zato morate včasih novice, ki jih preberete na blogih, jemati z rezervo.

4. Če na svojem blogu objavljate več različnih izdelkov, morate paziti, da stran ne bo preveč dolgočasna in nezanimiva, saj bi se ob branju vašega bloga lahko kdo počutil, kot da bere oglas ali reklamo kakšne trgovine. To je včasih razlog, zakaj nekateri blogi postanejo dolgočasni in neosebni. To lahko povzroči, da ljudje prenehajo brati vaš blog, zato pazite, da ne bi zveneli preveč naučeno oz. izumetničeno. Torej, če želite promovirati nek izdelek, glejte na to, da boste vi še vedno ostali vi.

 

Vir: Buzzle

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje