Švica morda najbolj konkurenčna, a je Čile najbolj inovativen

Država ob obali Južne Amerike, ki ima nekaj več kot 15 milijonov prebivalcev, je bila v raziskavi o zgodnjem podjetništvu, ki sta jo opravila Svetovni ekonomski forum in Global Entrepreneurship Monitor (GEM), razglašena za najbolj inovativno državo na svetu.
Švica morda najbolj konkurenčna, a je Čile najbolj inovativen

Kam se uvršča Slovenija (Vir slike: YouTube).

Čile na lestvici najbolj inovativnih držav iz vidika, koliko prebivalcev se z inovativno idejo loti posla, precej izstopa. Na tej lestvici se je visoko uvrstila tudi Slovenija, ki je dosegla 7. mesto, in se tako uvršča v družbo Čila, Danske, Južne Afrike, Kolumbije, Francije in Irske. Manj kot 30 odstotkov držav, ugotavlja poročilo, je inovativnih.

Povezave med zgodnjim podjetništvom in konkurenčnostjo ni

Povezava med inovativnim zgodnjim podjetništvom in konkurenčnostjo je precej slaba. Na primer, Kolumbija, Izrael in ZDA, ki imajo sicer enako stopnjo inovativnosti, dosegajo povsem različne stopnje konkurenčnosti. Švica velja za najbolj konkurenčno, najmanj Uganda. Države, ki jih je zajelo poročilo, so v povprečju dosegle oceno 4,2 (1 za najmanj in 7 za najbolj konkurenčno državo).

Poročilo je ugotovilo, da ima le nekaj držav zaznano visoko stopnjo zgodnjega podjetništva, a nobena ni obenem tudi visoko konkurenčna. Samo v petih državah je delež višji od 20 odstotkov. To so Uganda, ki dosega več kot 30 odstotkov, Ekvador, Peru, Kolumbija in Čile. Presenetljivo imajo Japonska, Danska, Rusija in Belgija manj kot 5 odstotkov. Slovenija je pri repu lestvice, uspela pa je prehiteti Nemčijo, dosegla je namreč nekaj več kot 5 odstotkov.

V visoko konkurenčnih državah ni potrebe po zgodnjem podjetništvu

Čeprav se je Uganda uvrstila povsem na konec lestvice konkurenčnosti držav, pa, kot rečeno, dosega najvišjo stopnjo aktivnega zgodnjega podjetništva. Za primerjavo,  v ZDA, kjer imajo pravo zibelko startupov, dosega delež podjetnikov v zgodnji fazi le 11 odstotkov. To raziskovalci povezujejo s tem, da je v visoko konkurenčnih državah večje število zanimivih in privlačnih ter obstoječih služb, ki že dajejo varna in ambiciozna delovna mesta kot v manj konkurenčnih državah, kjer si ljudje želijo sprememb na tem področju.

Ugotovili so tudi, da bolj kot je država konkurenčna, boljši pogoji za razvoj inovacij nastajajo. S tem je namreč koncentracija izobraženih ljudi večja, povečan je finančni tok.

Ambiciozni podjetniki ustvarjajo nova delovna mesta

Poročilo je preverilo tudi, kako ambiciozni so podjetniki raziskovanih držav. Ambiciozni podjetniki so tisti, ki bodo v naslednjih petih letih zaposlili več kot 20 ljudi. Ambicije so izredno pomembne, saj brez tega težko dosežejo rast. Države z večjim številom ambicioznih podjetnikov pogosteje ustvarjajo nova delovna mesta.

Več kot polovica držav v vzorcu je imela manj kot 10 odstotkov zgodnjih podjetnikov, ki bi se uvrstili med ambiciozne. Osem držav dosega več kot 15 odstotkov ambicioznih podjetnikov, Tajvan na primer več kot 25 odstotkov. Na vrhu so Kolumbija, Latvija, Japonska, Kitajska. V Evropi najvišje deleže dosegajo Nemčija, Irska, Velika Britanija in Francija.

Slabše se odrežejo tisti, ki začnejo posel sami

Splošno gledano, bolj kot je konkurenčna država, večje število ambicioznih podjetnikov bomo našteli. Korelacija je sicer slaba, znaša 0,3, medtem ko popolno korelacijo predstavlja 1. Večina ambicioznih zgodnjih podjetnikov je moških, ti predstavljajo kar 60 odstotkov vseh. Tipičen predstavnik ambicioznih zgodnjih podjetnikov je mlad moški, ki je visoko izobražen, in dela v timu. Večina v 44 državah, kot je znašal vzorec, raje začenja posel z več kot tremi ljudmi. Slabše se odrežejo tisti, ki začnejo posel sami.

Uganda, ki je nizko konkurenčna država, ima po drugi strani visoko stopnjo zgodnjega podjetništva in precej neugodno okolje, Danska, ki pa velja za visoko konkurenčno, pa ima nizko stopnjo zgodnjega podjetništva in veliko ambicioznih zgodnjih podjetnikov.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje