Tehnološki trendi v letu 2009

Ne glede na recesijo bodo podjetja tudi v letu 2009 primorana misliti na uspešno poslovanje in s tem žrtvovati nekaj investicij v tehnologije, ki bodo vsekakor vredne svojega denarja in bodo dolgoročno prihranile denar.
Tehnološki trendi v letu 2009

Tudi leto 2009 bo tehnološko leto.

Voice over Internet Protocol (VoIP) se je izkazal za zelo zanesljivo tehnologijo, ki so jo v poslovanje uvedla že mnoga podjetja. Predvsem je VoIP (glasovna) nizko cenovna tehnologija, ki pripomore k nižanju stroškov na več načinov in je uporabnikom prijazna.

Veliko se govori tudi o open source VoIP (glasovnih) sistemih, saj bodo open source tehnologije zaznamovale tudi leto 2009.
Podjetja, ki imajo razvit VoIP sistem ga želijo maksimalno izkoristiti, saj ta sistem podpira združene podatke, glasovne in video aplikacije. Združeni komunikacijski paket integrira glasovno pošto, e-pošto in instantno pošto v en sistem. Mnoga podjetja so prav tako v poslovanje uvedla brezžično tehnologijo in tako zaposlenim omogočila dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli. Tudi tu pa podjetja želijo maksimalno izkoristiti brezžična omrežja in so zato naklonjena uporabi mobilnih telefonov, ki omogočajo dualen način in tako uporabniku omogočajo neoviran pogovor tudi ko preide iz zunanjega omrežja v wi-fi omrežje. S tem si podjetja zmanjšajo stroške povezane s telekomunikacijsko opremo, poleg tega je vzdrževanje preprosto, ker imamo posledično manj naprav.

V letu 2009 lahko pričakujemo še večji porast novih aplikacij in predvsem nizko cenovne pametne telefone. Do sedaj so velikani Nokia, Microsoft, Palm in Research in Motion imeli na tem področju velike zaslužke. Vse večja konkurenca pa bo privedla do nižanja cen pametnih telefonov. Poleg tega sta se nedavno trgu pridružila še Apple z iPhonom in Google z Androidom. Trg pametnih telefonov je v zadnjem času precej turbulenten, saj dobavitelji napovedujejo nove naprave in zmogljivosti vsakih pet mesecev. Vendar se napoveduje umiritev in začetek boja za bolj konkurenčne cene. Nekoliko so se že zameglile meje med cenami navadnih in »pametnih« telefonov. Do konca leta 2009 bodo imela podjetja na voljo mnogo bolj funkcionalne mobilne telefone po nizkih cenah.

V letu 2009 se predvideva bolj konzervativen pristop na področju tehnologij. V ospredju ne bo več uvajanje dramatičnih novih tehnologij, ampak maksimiranje uporabe tehnologij, ki so si že pridobile zaupanje uporabnikov.

Vir: Forbes

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje