Video: Tesla predstavil hišne akumulatorje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je predstavil novo vrsto akumulatorjev, ki bi lahko pomenili konec naše odvisnosti od priključka na tradicionalno električno omrežje. Pri Tesli napovedujejo velike spremembe v celotni globalni energetski infrastrukturi.
Video: Tesla predstavil hišne akumulatorje

Tesla predstavil akumulatorje, s katerimi boste popolnoma neodvisni od električnega omrežja

Z akumulatorji bližje zeleni energiji

Težava zdajšnjih akumulatorjev je, da se zelo slabo obnesejo pri ohranjanju energije. Pri Tesli so za to težavo našli tehnološko rešitev, ki so jo poimenovali Tesla Powerwall. S slednjo bi podnevi lahko hranili energijo sončnih celic in jo koristili ponoči. Trenutno namreč električna omrežja, ki uporabljajo sončno energijo, še vedno potrebujejo rezervni vir elektrike takrat, ko je ne morejo pridobivati od sonca, to je na primer ponoči. Rezervna energija se pogosto pridobiva iz fosilnih goriv, zato pri Tesli v inovaciji vidijo priložnost za pomemben prispevek k zmanjšanju porabe fosilnih goriv.

Tehnologijo bi lahko uporabljali tudi v kombinaciji z obstoječim električnim omrežjem, saj se akumulatorji lahko polnijo tudi prek njega. Ker bi sistem pametnega polnjenja poskrbel za to, da bi se polnili v času nižje tarife, shranjeno energijo pa bi uporabljali v času večje tarife, bi tako prihranili. Akumulatorje bi seveda lahko koristili tudi v primeru izpada elektrike.

Kot pravijo pri Tesli, so trenutni akumulatorji predragi, nezanesljivi in sploh slabi v vseh pogledih. Njihova rešitev za pomanjkljivosti obstoječih akumulatorjev bo na voljo v dveh različicah, najprej v Ameriki, naslednje leto pa tudi drugod po svetu. Za 10-kilovatni akumulator bo potrebno odšteti 3.500 ameriških dolarjev, za 7 kilovatnega pa 3000 dolarjev. Obe različici bosta težki 100 kilogramov, visoki 130, široki dobrih 80 in debeli slabih 20 centimetrov. Nameščeni bosta lahko na zunanji ali notranji strani hiše.

Akumulatorji se bodo lahko med seboj tudi povezovali. Če 10-kilovatni akumulator za gospodinjstvo ne bo dovolj, bo lahko lastnik dva združil v en sistem.

Za večje objekte še večji Powerpack

Za večja podjetja in druge večje uporabnike pri Tesli napovedujejo tudi večjo različico akumulatorjev, ki so jih poimenovali Powerpack. S temi bi na primer sončna elektrarna lahko postala popolnoma neodvisna od drugih omrežij.

Vir: popsci.com in techcrunch.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje