Top 10 najbolj donosnih panog leta 2014

Avtor — 11.11.2014
Če razmišljate o zagonu startupa, morda ni odveč svetovati, da ga ustvarite v eni od desetih panog, ki veljajo za najbolj donosne. V nadaljevanju preberite, katerih deset panog je letos najbolj donosnih.
Top 10 najbolj donosnih panog leta 2014

Za najbolj donosen sektor velja zdravstvo (Vir slike: YouTube).

Spletna stran Inc je razkrila podatke o najbolj donosnih panogah letošnjega leta, in sicer na podlagi podatkov najhitreje rastočih podjetij v ZDA, ob tem pa upoštevala njihove lanske prihodke. Veste, v kateri panogi je največ denarja?

1. Zdravstvo

Kot poudarjajo na spletni strani Inc, skorajda ne morete zagrešiti napake, če se podate na zdravstveno področje. Podatki namreč kažejo, da je ta panoga lani ustvarila 21,8 milijard dolarjev prihodkov. Čeprav je ta panoga v treh letih povečala prihodke kar za 135 odstotkov, pa ne velja za najhitreje rastočo.

2. IT sektor

Podjetja na tem področju so lani ustvarila 19,3 milijarde dolarjev prihodkov, v zadnjih treh letih pa so dosegla 122-odstotno rast. Prvo uvrščeno podjetje na seznamu Inc. 5000 v IT sektorju je CPSG Partners, ki ima sedež v Dallasu, ukvarja pa se z oblačnim računalništvom, varnostjo in svetovanjem na področju mobilnih storitev.

3. Podjetniški izdelki in storitve

Na tretjem mestu najbolj donosnih panog so podjetniški izdelki in storitve. Lani so podjetja na tem področju ustvarila 18 milijard dolarjev prihodkov. Ta panoga je bila precej pod udarom finančne krize, ki traja že nekaj let, zato je v zadnjih treh letih dosegla »le« 93-odstotno rast. Najvišje uvrščeno podjetje na tem področju je Reliant Asset Managmet, ki je ustvarilo 85,1 milijonov prihodkov.

4. Energija

Med leti 2010 in 2013 se je ta panoga povečala za 168 odstotkov, lani je ustvarila 17,5 milijard dolarjev prihodkov. V osredju je zelena energija, zato ne zamudite priložnosti, ki jo ponuja ta panoga.

Ste obiskali prvi health-tech dogodek v Sloveniji? >>

5. Finančne storitve

Finančni menedžment in finančne storitve tudi ustvarjajo prihodke. Ta panoga se je v treh letih povečala za 112 odstotkov, lani so ji pripisali 17,2 milijarde dolarjev prihodkov. Vodilni podjetji na tem področju sta BlueSquare Resolutions in Simpler Trading.

6. Upravljanje s človeškimi viri

Ta panoga se ukvarja z upravljanjem, zaposlovanjem, administracijo ter načrtovanjem kadrovskih potreb, glede na manjše pozitivne spremembe na trgu dela pa ni presenetljivo, da doživlja preporod. V zadnjih treh letih se je povečala za 112 odstotkov. Podjetja, ki se ukvarjajo z upravljanjem s človeškimi viri, so lani ustvarila 12,3 milijarde dolarjev prihodkov. Drugo uvrščeni na seznamu Inc. 5000, Jobs2Careers (iskalnik zaposlitev) mesečno privabi več kot 11 milijonov iskalcev zaposlitve, samo lani pa je ustvarilo 22,4 milijonov dolarjev prihodkov.

7. Logistika in transport

Pomislite, zakaj je aplikacija Uber tako uspešna – odstranjuje moteče logistične ovire. Na tem področju so vse bolj aktivni in privlačni tudi droni, ki jih nekatera podjetja že testirajo za dostave in druge oblike transporta. Lani je ta panoga ustvarila 11,1 milijarde dolarjev prihodkov. Podjetje, ki je na lestvici Inc. 5000 uvrščeno na 156. mesto, Legion Logistics, je v treh letih zrastlo za 2.545 odstotkov na 15,1 milijonov dolarjev prihodkov leta 2013.

8. Potrošniški izdelki in storitve

Ta panoga velja za najhitreje rastočo. Lani so podjetja na tem področju ustvarila 10,7 milijard dolarjev prihodkov. Prvo uvrščeno podjetje v tej kategoriji je Fuhu, ki je v treh letih zrastlo za kar 158,987 odstotkov in lani ustvarilo 195,6 milijonov dolarjev.

9. Gradbeni sektor

Gradbeni sektor je bil pred nastopom finančne krize v velikem razcvetu – tudi v Sloveniji. V zadnjih treh letih se ponovno prebuja, dosegel je 88-odstotno rast na 10,3 milijarde dolarjev lani. Podjetje številka ena v tem sektorju je MaxHome, ki je lani ustvarilo 5,8 milijonov dolarjev prihodkov.

10. Telekomunikacije

Na deseto mesto se je uvrstil sektor telekomunikacij. Skupno so lani podjetja v tem sektorju ustvarila 9,4 milijarde dolarjev prihodkov. Če ste mislili, da se je na prvo mesto uvrstilo katero od tehnoloških velikanov, o katerih beremo večkrat tudi v naših medijih, se motite. Na prvo mesto se je uvrstilo podjetje Acacia Communications, ki je v zadnjih treh letih zrastlo za 20.690 odstotkov. Lani so njihovi prihodki znašali 77,7 milijonov dolarjev. 

Oznake: ,