Trije meseci in 550 milijonov SMS-ov

Najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije razkrivajo, da se je število poslanih SMS sporočil v tretjem četrtletju letošnjega leta povečalo v primerjavi z istim obdobjem lani. Povečal se je tudi obseg poslanih MMS sporočil.
Trije meseci in 550 milijonov SMS-ov

V treh mesecih smo poslali 550 milijonov SMS sporočil (Vir slike: YouTube).

Tako smo v tretjem četrtletju poslali 550 milijonov SMS sporočil in 11 milijonov MMS sporočil. Vendar pa je, kot kažejo statistike iz prejšnjih let, v tretjem četrtletju zaslediti upad pošiljanja sporočil, in sicer že šesto leto zapored. Letos je ta delež upadel za sedem odstotkov. Če upoštevamo, da je Slovencev natanko dva milijona, to pomeni, da je v celotnem četrtletju povprečen prebivalec Slovenije poslal 275 SMS sporočil in 5,5 MMS-jev.

Osem ur pogovorov na prebivalca

Povprečen prebivalec Slovenije je opravil tudi osem ur pogovor v omenjenem četrtletju oziroma skupno 16 milijonov ur pogovorov iz vseh mobilnih omrežij. Povečal se je tako domači promet, kot tudi mednarodni. V primerjavi z istim obdobjem lani, se je domači povečal za štiri, mednarodni pa za pet odstotkov. Največji porast so zabeležili v odhodnem mobilnem prometu v druga mobilna omrežja in v fiksna omrežja.

Večina naročnikov, raste tudi število predplačnikov

Povečalo se je tudi število uporabnikov mobilnega omrežja, in sicer za tri odstotke. Ob koncu tretjega četrtletja je bilo v Sloveniji nekaj več kot 2,3 milijonov uporabnikov, od tega kar 80 odstotkov zasebnih uporabnikov. Med vsemi uporabniki je bilo skoraj tri četrtine naročnikov. Število teh je v primerjavi z istim obdobjem lani narastlo za štiri odstotke, število predplačnikov pa za en odstotek.

Število priključkov z optičnim dostopom do interneta je letos višje za 16 odstotkov. V tretjem četrtletju se je v Sloveniji za dostop do spleta uporabljajo več kot 550 tisoč širokopasovnih priključkov: 86 odstotkov le-teh so uporabljali zasebni uporabniki. Skoraj polovica je xDSL priključkov, kljub temu da se je njihovo število zmanjšalo za tri odstotke, število priključkov z optičnim dostopom pa se je povečalo za 16 odstotkov, prek kabelskega modema pa za 12 odstotkov. 

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje