Tudi Nokii je padla vrednost

Največja svetovna proizvajalka mobilnih telefonov je razočarala s četrtletnimi rezultati, saj je izgubila dobrih 10 odstotkov svoje vrednosti. K padcu je pripomogla tudi napoved uprave družbe o zoženju trga.
Tudi Nokii je padla vrednost

Nokia je v prvem četrtletju izgubila 10 odstotkov vrednsoti.

Nokia, ki proizvede dva od petih prodanih mobilnih aparatov, je izgubila 10 odstotkov svoje vrednosti, kaže poročilo prvega četrtletja.
Do te spremembe, naj bi prišlo zaradi negativnega vpliva padca dolarja, splošne ekonomske upočasnitve v Združenih državah in tudi ‘elektronske’ upočasnitve v Evropi. Približno polovica dohodkov družbe je v dolarjih, ali drugače vezana na to enoto.

Nokia je v tem četrtletju prodala 115,5 milijona mobilnih aparatov, kar je občutno več kot njeni trije najbližji tekmeci Samsung, Motorola in SonyEricsson.
Povprečna cena mobilnega aparata Nokie je v zadnjih treh mesecih padla s 83, na 79 dolarjev. Ta padec je mnogo večji kot so v analizah lahko predvideli. Družba pričakuje, da se bodo povprečne cene vseh ponudnikov mobilnih aparatov v tem letu še dodatno znižale zaradi močne konkurence in različnih trgov.
Nokia ima še vedno močno pozicijo na nekaterih hitro rastočih trgih kot so Latinska Amerika, zahodna Azija in Kitajska. Direktor Olli-Pekka Kallasvuo je optimističen in napoveduje rast podjetja v naslednjem četrtletju.

Vir: The Guardian

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje