Tvegani kapital si še ni opomogel

Optimisti, ki so upali, da se jim bo investiranje v tvegani kapital obrestovalo, bodo razočarani glede na zadnje številke, ki so jih predstavili pri VentureSource.
Tvegani kapital si še ni opomogel

Na lovu za denarjem (slika: venturesource.com)

 V drugi četrtini letošnjega leta so razmere na trgu zgledale obetajoče, v zadnjih treh mesecih pa je stvar popolnoma drugačna.

Bodimo natančni. V tretjem četrtletju je bilo sklenjenih 616 dogovorov, v njih pa investiranih 5,1 milijard ameriških dolarjev, kar je kar 38 odstotkov manj kot v istem času lanskega leta, ko je bilo investicij v tvegani kapital kar za 8.2 milijardi dolarjev. To je tudi 6 odstotkov manj kot v drugem četrtletju, ko je bilo investiranih 5,4 milijard dolarjev. Do okrevanja torej še ni prišlo.

Dogovori so manjši kot so bili, saj njihova povprečna vrednost znaša okoli 5 milijonov dolarjev, medtem ko smo lani lahko govorili o sedmih milijonih. Največ denarja gre za informacijske tehnologije, ki so tako ponovno prevzele prvo mesto na lestvici, po tem, ko jih je v drugem četrtletju prehitela zdravstvena nega. V sklopu informacijskih tehnologij je očitno veliko investiranega denarja še vedno namenjenega Web 2.0 tehnologijam, ki so prvič pometle z investicijami v konvencionalno programsko opremo.

Zanimiv je tudi podatek, da je investiranje v obnovljivo energijo padlo za celih 73 odstotkov na skromnih 343 milijonov ameriških dolarjev.

 

Vir: VentureSource

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje